'Het Huis voor Klokkenluiders moet terug naar af'

Paul Loven, de eerste voorzitter van Huis voor Klokkenluiders, opende het Huis in 2016. Loven vertrok in oktober en zijn vervanger vertrekt nu ook.Beeld ANP

Het Huis voor Klokkenluiders moet helemaal terug naar de tekentafel. Van voren af aan moet een nieuwe opzet worden ontworpen voor de organisatie, die mensen wil helpen als zij misstanden bij hun bedrijf of bij de overheid willen melden. Het huidige bestuur vertrekt. 

Het Huis voor Klokkenluiders heeft vandaag de uitkomsten van een onderzoek naar buiten gebracht. Het Huis heeft twee 'vleugels': de ene kant adviseert mensen die een klacht willen doorgeven, de andere kant onderzoekt mogelijke misstanden. Adviseur Maarten Ruys concludeert dat de scheiding het moeilijk maakt om de organisatie aan te sturen. Bestuur en medewerkers zijn verdeeld en het bestuur heeft niet genoeg steun onder het personeel. Daarom zou er een 'Huis voor Klokkenluiders 2.0' moeten komen. 

Het Huis ging vorig jaar van start. De organisatie kreeg meteen veel meer meldingen dan verwacht. Voorzitter Paul Lovens was enkele maanden geleden al vertrokken. Zijn taken werden waargenomen door Edith Snoeij. Zij vertrekt nu ook, net als de andere bestuursleden. Het Huis vraagt minister Ollongren om zo snel mogelijk een interim-bestuur te benoemen. SP-Tweede Kamerlid Ronald van Raak was de indiener van het wetsvoorstel over bescherming van klokkenluiders en de oprichting van het huis. Hij noemt het pijnlijk om te zien dat toenmalig minister Ronald Plasterk van binnenlandse zaken het tot een 'puinhoop' heeft laten komen. Tegelijkertijd heeft hij vertrouwen in de toekomst en is hij blij dat de nieuwe minister Kajsa Ollongren er volgens hem werk van maakt om het huis nieuw leven in te blazen.

Bij de helft van de Nederlandse bedrijven en instellingen voldoet de interne klokkenluidersregeling niet aan de wettelijke eisen, meldde het Huis vorige maand.

Lees ook: Veel bedrijven nog laks voor klokkenluider

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden