Het huidige huurstelsel verdient de naam sociaal allang niet meer

De mening van de krant, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.

Een huis is voor de meeste mensen meer dan een stapel stenen. Het is dus nogal wat om na het flexwerken nu ook het flexwonen te introduceren. Toch wil minister Blok van wonen dat: via tijdelijke contracten denkt hij weer lucht te creëren op de dichtgeslibde sociale huurmarkt.

Het lijkt niet erg sociaal om mensen de zekerheid af te pakken dat ze zo lang in hun huis mogen blijven als ze zelf willen. Maar Blok heeft er een goede reden voor: de huidige volkshuisvesting verdient de naam 'sociaal' allang niet meer. Wie eenmaal een huurhuis te pakken heeft, zit gebeiteld. Ook als hij best een duurder huis - huur of koop - kan betalen. Wie wil gaan samenwonen of juist gaat scheiden, of een baan krijgt in een andere stad, merkt dat die zekerheid een keerzijde heeft. Wachtlijsten voor sociale huurwoningen kunnen oplopen tot vele jaren. Met als gevolg dat mensen terugkeren naar het ouderlijk huis, bij vrienden op zolder bivakkeren, vele uren per dag pendelen, of veel geld betalen voor een paar schamele vierkante meter.

Het huurplan van Blok laat zich niet in een paar regels samenvatten, daarvoor is het te complex. Dat illustreert eens te meer hoe verziekt de huurmarkt is: hier volstaan geen panklare oplossingen. Blok zoekt het daarom in een mix van maatregelen die ieder op zich niet veel zullen uithalen, maar samen wel.

Zo worden huurders op verschillende manieren gestimuleerd om maar eens te verkassen. Met tijdelijke huurcontracten voor mensen in tijdelijke omstandigheden, zoals grote gezinnen - waar de kinderen op enig moment de deur uitgaan -, promovendi en starters. Maar ook door huurprijs en marktwaarde meer in overeenstemming te brengen. Populaire goedkope huurwoningen worden dan duurder, wat de stap naar een ander huis kleiner maakt. Huizen die te koop staan, kunnen makkelijker tijdelijk in de verhuur zonder dat de verkoper bang hoeft te zijn dat hij de huurders niet meer weg krijgt. Ook dat is een zinnige maatregel, al lopen huurders zo wel het risico van het ene naar het andere tijdelijke huis te moeten.

Dat laatste valt alleen op te lossen als private investeerders eindelijk de middeldure huurhuizen gaan bouwen die er nu veel te weinig zijn. De vraag naar die huizen zal de komende jaren nog veel manifester worden, want mensen moeten ergens heen na hun tijdelijke huurhuis. Als Blok via zijn plannen voor elkaar krijgt dat die huizen er wel gaan komen, dan is zijn missie geslaagd. Elke andere oplossing is per definitie tijdelijk.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden