Movies that Matter

Het hondje in ‘Smuggling Hendrix’ steekt over en mag niet terug naar het Griekse deel

'Smuggling Hendrix' laat op luchtige wijze de bizarre realiteit van de gescheiden stad Nicosia zien.  Beeld
'Smuggling Hendrix' laat op luchtige wijze de bizarre realiteit van de gescheiden stad Nicosia zien.

Smuggling Hendrix
Regie: Marios Piperides
Met: Adam Bousdoukos, Fatih Al en Vicky Papadopoulou

Komedies zijn bij uitstek geschikt om onze soort de maat te nemen. Vooral als de humor droog is, zoals in ‘Smuggling Hendrix‘,het regiedebuut van de Cypriotische filmmaker Marios Piperides.

Yianni leeft als dertiger in de Grieks-Cypriotische hoofdstad Nicosia. Ooit was hij een veelbelovend muzikant met een prachtige vriendin. Nu heeft hij alleen nog een ex. En schulden. En Jimi natuurlijk, zijn slimme hondje. De film begint drie dagen voor Yianni naar Nederland vertrekt, waar hij onder het ietwat naïeve motto 'muzikanten verhongeren niet' een nieuw leven wil opbouwen. Jimi heeft duidelijk andere plannen. Tijdens een wandeling rent het hondje naar het Turks-Cypriotische deel van de stad maar als Yianni hem eindelijk vindt, blijkt de hond van de grensbewaking niet meer naar het Griekse deel terug te mogen. Omdat hij dan 'het hele Griekse ecosysteem in de war schopt'. Het is het begin van een avontuur met steeds nieuwe obstakels, waarin Yianni met z'n ex aan de Turkse kant belandt, smokkelaars inschakelt en te land en ter zee achtervolgd wordt. Maar hij vindt daar ook zijn geboortehuis terug, waarin hij woonde voor de Turkse invasie in 1974. Daar maakt hij kennis met Hasan, de man die er nu in woont.

‘Smuggling Hendrix’ laat op luchtige wijze de bizarre realiteit van de gescheiden stad zien. De essentie van de film bestaat uit vragen als: wat betekent geboortegrond? Wat is een land? Een cultuur? Wat zijn tradities? Niks Hollandser dan tulpen toch, om maar iets te noemen? Mis, verzucht een van de personages. Tulpen zijn door de Turken uit Azië gehaald en toen door westerse diplomaten naar Europa gebracht.

Tradities, landen, culturen, lijkt de film te willen zeggen, hebben iets willekeurigs en veranderen voortdurend. Wat niet verhindert dat de levens van miljarden mensen erdoor worden bepaald. Hasan bijvoorbeeld, krijgt van de Grieken geen paspoort omdat hij volgens hen de zoon van een bezetter is. Zelfs Yianni blijft hem lang zo noemen. En toch, aan het eind, zijn ze in deze slimme combinatie van politieke komedie en coming-of-age drama allemaal iets wijzer. Ook al wil Yianni's ex hem nu echt nooit meer zien.

Movies that Matter

Smuggling Hendrix’ draait op Movies that Matter, een filmfestival over mensenrechten. Het vindt plaats in Den Haag, van 22 tot en met 30 maart. Ga voor recensies en interviews met regisseurs naar trouw.nl/moviesthatmatter.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden