Het hengelen naar renners en geldschieters is begonnen

Alberto Contador, nog voordat hij het geel om de schouders had. (AFP) Beeld
Alberto Contador, nog voordat hij het geel om de schouders had. (AFP)

In deze laatste Tourweek wordt over het geel beslist. Over één ding is al duidelijkheid: het wielerpeloton gaat de komende maanden van kleur veranderen. Ploegen houden op te bestaan sinds een aantal sponsoren te kennen heeft gegeven eind dit jaar de financiering te stoppen. Andere teams lopen over van ambitie. Het Nederlandse Vacansoleil bijvoorbeeld wil toetreden tot de Champions League van het cyclisme, de ProTour. Om de nieuwe status kracht bij te zetten is het dingen naar de gunsten van renners in volle gang.

In de afsluitende week van de Tour is het een traditioneel komen en gaan van managers en zaakwaarnemers. Renners van wie het contract afloopt en renners die op straat komen te staan, vormen de handelswaar. De grootste vis is Alberto Contador. Het contract van de gele truidrager bij Astana loopt over een paar dagen af. Hij zou tot de slotdag van de Tour, zondag, de tijd hebben om bij te tekenen bij de Kazachse formatie. Tot op heden heeft El Pistolero nog nergens zijn handtekening gezet, zegt zijn woordvoerder. Astana zou wel zijn eerste keus zijn, heeft Contador meermalen aangegeven. Het feit dat hij elke optie openhoudt, doet vermoeden dat hij meerdere aanbiedingen op zak heeft.

Eén zou afkomstig zijn van Bjarne Riis, de Deense ploegbaas van het huidige Saxo Bank en de broertjes Schleck. Riis en de bank gaan eind van dit jaar uit elkaar. Hij is al tijden op zoek naar een nieuwe geldschieter. Volgens De Telegraaf onderhandelt hij met de Amerikaanse fietsproducent Spezialized. De fabrikant maakte de laatste jaren een stormachtige groei door, vooral geholpen door de sterke toename van het wielertoerisme in de VS. Spezialized, momenteel subsponsor van de Deense ploeg, wil het beeldmerk graag wereldwijd uitdragen.

Hoezeer de namen van Riis, Spezialized en Contador met elkaar verbonden zijn, blijkt uit de meervoudige belangen van de Amerikanen. Het bedrijf betaalt een groot deel van het salaris van de Spanjaard, naar verluidt anderhalf miljoen euro. Spezialized is namelijk ook materiaalsponsor van Astana.

Mocht Contador zijn krabbel zetten onder een contract bij de Tourwinnaar van 1996, dan heeft Riis meteen zijn nieuwe kopman. De gebroeders Schleck maakten aan de vooravond van de Tour bekend Saxo Bank te willen verlaten. Andy en Frank worden de gezichten van een nieuw te formeren Luxemburgse miljoenenploeg.

Hijgende zaakwaarnemers leuren de laatste dagen opzichtig met hun renners. Rabobank kan er over meepraten. Als de berichten kloppen kan de Russische kopman van de Nederlandse ploeg, Denis Mentsjov, bij meerdere ploegen tekenen. Astana zou de zwijgzame Rus willen hebben. De huidige ploeg van Contador kan met het eventuele vertrek van de Spanjaard, aan de hoge financiële eisen van Mentsjov voldoen. Ook Katoesja wil de Rus inlijven.

Rabobank zou al rekening houden met een vertrek van zijn kopman. Erik Breukink bevestigde vorige week dat de ploeg een aantal renners in het vizier heeft. Namen wilde de sportief directeur niet noemen. Ingewijden houden rekening met de Spanjaard Luis-Leon Sanchez van Caisse d’Epargne. De Spaanse ploeg houdt eind dit jaar waarschijnlijk op te bestaan. De sponsor haakt af en het lukt de directie van de ploeg maar niet om een andere geldschieter te vinden.

Sponsoren zitten momenteel liever op hun geld vanwege de financiële crisis, beklaagde de teammanager van Caisse d’Epargne zich onlangs in de pers. Bij het Duitse Milram klinken dezelfde sombere geluiden. Ook daar beëindigt de hoofdsponsor de sportactiviteiten. De speurtocht van de Nederlandse teambaas Gerrie van Gerwen van Milram duurt al maanden.

De wielerwereld leeft in deze periode tussen hoop en geruchten. Volgens de Franse sportkrant L’üquipe gaat een grote oliemaatschappij zijn entree maken in het profpeloton. BP wil na de olielekkage in de Golf van Mexico zijn imago opvijzelen, noteerde de krant.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden