Het Heilig Graf kan er weer tegenaan

De ceremonie die het einde van de verbouwing inluidde Beeld REUTERS
De ceremonie die het einde van de verbouwing inluiddeBeeld REUTERS

Nee, het lichaam van Jezus werd niet gevonden, maar zijn laatste rustplaats ligt er weer piekfijn bij.

Stijn Fens

Het Heilig Graf in Jeruzalem, waar volgens de overlevering Jezus voor zijn verrijzenis zou zijn begraven, is vanaf vandaag weer zichtbaar voor het publiek na een grondige restauratie. Het werk aan de heiligste plek van het christendom is uitgevoerd door een team van Griekse wetenschappers dat eerder de Akropolis in Athene restaureerde. De rooms-katholieke kerk, de Armeens apostolische kerk en de Grieks-orthodoxe kerk die met z’n drieën het graf beheren, betaalden mee aan de restauratie die 3,5 miljoen euro kostte. Ook particuliere donoren onder wie de Jordaanse koning Abdullah stelden geld beschikbaar.

Op instorten

Het Heilig Graf bevindt zich in de gelijknamige kerk die in het oude gedeelte van Jeruzalem staat. De Heilig Grafkerk werd in de vierde eeuw gesticht in opdracht van keizer Constantijn en sindsdien een aantal keren herbouwd. De renovatie van de tombe was hard nodig, want de behuizing boven het vermeende graf van Jezus stond min of meer op instorten. Een ijzeren kooi moest de structuur bij elkaar houden. In 2015 sloot de Israëlische politie de Heilig Grafkerk tijdelijk, omdat het gebouw te onveilig was geworden. Pas toen werden de verschillende kerkgenootschappen het eens over de restauratie.

De Griekse wetenschappers deden negen maanden over hun werk. Muren werden verstevigd, stenen en marmer werden schoongemaakt. Ook verwijderden ze een aantal marmeren platen en kwamen toen een soort van bank tegen, waar een lichaam opgelegd zou kunnen worden.

De heropening van het graf werd opgeluisterd door een oecumenische viering waarbij onder meer de oecumenisch patriarch Bartholomeus I van Constantinopel en een vertegenwoordiger van de paus aanwezig waren.

null Beeld REUTERS
Beeld REUTERS
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden