Het hart van Buffon klopt altijd voor Italië

Trots | Ondanks zijn leeftijd is de 38-jarige 'Gigi' Buffon de onomstreden eerste doelman van Italië.

JAN-CEES BUTTER

Let vanavond, als de volksliederen klinken voor Spanje-Italië, de achtste finale op het EK voetbal, eens op de Italiaanse keeper Gianluigi Buffon (38). Als het laatste couplet van het Fratelli d'Italia wordt ingezet, pakt hij zijn landgenoten net wat steviger vast, knijpt zijn ogen dicht en zingt uit volle borst: "Stringiamci a coorte, siam pronti alla morte, l'Italia chiamò!" Oftewel: "Sluit de rijen tot een cohort, wij zijn tot de dood bereid, Italië roept!"

Er bestaat bijna geen trotsere Italiaan dan Buffon, sinds 2001 doelman van Juventus. Hij geeft alles voor zijn vaderland. Eigenlijk wilde hij stoppen als international na het WK in Brazilië, waar Italië al in de groepsfase strandde, maar de Italiaanse bondscoach Antonio Conte deed alsnog een beroep op hem. En het nationale tenue weigeren? Geen denken aan voor Buffon. "Elke keer voel ik weer de trots als ik dit shirt mag dragen", zei hij eens. Buffon deed dat tot op heden al 159 keer, waarmee hij Italiaans record-international is. Het EK in Frankrijk is zijn achtste eindtoernooi.

Zijn hart klopt altijd voor Italië, het land waarmee hij in 2006 wereldkampioen werd. Volgens Buffon is die overgave het startpunt in de route naar succes. Toen er in de aanloop naar het EK geringschattend over de titelkansen van Italië werd gesproken, ontkende hij dat niet. Maar hij zei ook: "Alleen als we met ons hart spelen, kunnen we deze weg vol hindernissen nemen." En zie: België, door velen hoger ingeschaald dan de Italianen, werd in de openingswedstrijd aan de kant gezet met uitgekookt, volwassen voetbal. Al na de tweede wedstrijd, een zege op Zweden, was plaatsing voor de achtste finales een feit. "We hebben met ons hart gespeeld, zoals je zelden bij een andere ploeg waarneemt", zei Buffon na de overwinning op België. Precies zoals de doelman het graag ziet, net als bondscoach Conte. "Zij die de waarde van dit shirt niet snappen, zijn ongeschikt", meende Conte.

undefined

Onomstreden

Buffon, 'Gigi' voor intimi, speelt met drie teamgenoten voor zich op dit EK; de Juventus-verdedigers Giorgio Chiellini, Leonardo Bonucci en Andrea Barzagli. Daarvoor is Daniele de Rossi (AS Roma) gepositioneerd. Italië kreeg nog maar één doelpunt tegen dit toernooi, wat mede te danken was aan Buffon. Hij is, ondanks zijn gevorderde leeftijd, nog steeds onomstreden als keeper van de nationale ploeg. Zijn lijf oogt misschien strammer en zijn reactievermogen is in de loop der jaren ietwat afgenomen, maar op de lijn en qua winnaarsmentaliteit is hij nog steeds onovertroffen. Ook de polemieken liggen achter hem. Tijdens de diverse omkoopschandalen die Italië (en met name Juventus) in 2006 teisterden, viel ook de naam van Buffon. Hij bekende op wedstrijden te gokken, werd met zijn club teruggezet naar de Serie B en zorgde voor opschudding met zijn uitspraak over mogelijke matchfixing bij Juventus. "Als twee ploegen gelijk willen spelen, is dat hun zaak", zei Buffon. "Soms zegt men: twee gewonden is beter dan één dode."

Vanavond wacht Spanje (18.00 uur), een herhaling van de EK-finale van 2012. "Vrijwel iedereen dacht dat Italië na de groepsfase naar huis kon", bracht Buffon eerder in herinnering op de persconferentie van La Squadra Azzurra. "Maar het tegendeel is waar. En Spanje? Waarom niet?" Buffon weet wat ervoor nodig is om de Spanjaarden te verslaan; spelen met het hart.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden