Het handelsconflict tussen de VS en China komt gevaarlijk op stoom

Beeld AFP

Washington en Peking ontzien elkaar niet: ze dreigen opnieuw over en weer met importheffingen op exportproducten.

Het handelsconflict tussen China en de VS krijgt trekken van een ordinaire straatrace. Zodra de ene economische grootmacht het gaspedaal verder intrapt, doet de ander dat ook.

De Amerikaanse president Donald Trump dreigde gisteren opnieuw met importheffingen op Chinese producten, dit keer voor 100 miljard dollar, omgerekend 82 miljard euro. China zei keihard te zullen terugslaan.

Trump legt China het vuur aan de schenen omdat hij boos is over de manier waarop China de hand zou weten te leggen op waardevolle Amerikaanse technologische kennis. Ook is hij misnoegd omdat China veel minder uit de VS importeert dan andersom.

Eerder deze week dreigde Washington met heffiingen op Chinese producten ter waarde van 50 miljard dollar. Peking reageerde met een lijst van 106 Amerikaanse producten ter waarde van 50 miljard dollar. En China­­ gaat verhaal halen bij wereldhandelsorganisatie WTO.

Verkiezingen

“Waarschijnlijk doet Trump dit met het oog op de tussentijdse verkiezingen in november”, zegt Luc Aben, hoofdeconoom van vermogensbeheerder Van Lanschot. Het handelsconflict begon toen Trump half maart een heffing op Chinees staal aankondigde, die het importeren daarvan 3 miljard dollar duurder zou maken. Trump wil de Amerikaanse staalindustrie een duwtje in de rug geven, zoals hij bij zijn verkiezing beloofde. De Chinese regering reageerde met een heffing op 128 Amerikaanse goederen ter waarde van 3 miljard dollar.

Het gehakketak van de twee grootste economieën van de wereld maakt de financiële markten zenuwachtig. Weliswaar tonen de twee landen zich bereid om met elkaar in overleg te gaan, maar het zou ook kunnen dat ze eerst het gaspedaal nog verder intrappen. Als het handelsconflict ontspoort, kan ook Nederland daar last van krijgen. De Verenigde Staten zijn een van onze belangrijkste exportlanden. In 2017 werd voor een waarde van ruim 20 miljard euro naar de VS geëxporteerd.

Belangrijker dan de tarieven op Chinees staal en Amerikaanse producten, is de vraag wat Trumps acties betekenen­­ voor de internationale politiek­­, zegt Aben. “Hij speelt een gevaarlijk spel. Goede handelsrelaties dienen niet alleen de economie. Als landen een gemeenschappelijk belang hebben, is de kans dat zaken politiek escaleren minder groot.”

Wereldhandelsorganisatie

In zekere zin bevordert de WTO als internationaal overlegplatform de goede internationale verhoudingen, vertelt Aben. “Trump moet daar niets van hebben, die wil het liefst met elk land apart een verdrag sluiten.”

Je zou Trump kunnen zien als het grootste, brutaalste jongetje op het schoolplein dat zich niet wil conformeren aan de regels die het schoolbestuur heeft opgesteld, zegt Aben. “Liever maakt hij met elk kind een aparte afspraak, maar dat is niet per se het beste voor de algemene gang van zaken op het schoolplein.”

Toch denkt Aben dat Trump dit handelsconflict niet uit de hand zal laten­­ lopen. “Dat is economisch gezien geen goed idee. De Amerikaanse economie draait op volle toeren, de werkloosheid is heel laag. Verdere stimulans­­ van de eigen productie kan verkeerd uitwerken.”

Het risico bestaat dat de Amerikaanse economie oververhit raakt en dat prijzen gaan stijgen, zegt Aben. “De Verenigde Staten zouden in een recessie kunnen belanden precies op het moment dat Trump de campagne voor zijn herverkiezing moet gaan opstarten­­. Dat zal toch niet de bedoeling zijn.”

Lees ook de column van Rob de Wijk: 'Donald Trump vreest de macht van China'.

En: een handelsoorlog lijkt op komst, maar een blik in de geschiedenis leert dat het er zelden van komt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden