Het hagelde sinaasappels in Brabant

schade | reportage | In het Brabantse Luyksgestel namen ze gisteren de schade op nadat het dorp in de nacht was geteisterd door noodweer met extreme hagelbuien.

Elk dak is beschadigd, auto's zien eruit alsof ze betrokken waren bij een kettingbotsing, en ramen liggen aan gruzelementen. Mannen in korte broeken staan op de daken, sommige van bouwbedrijven, andere wonen zelf in de gehavende huizen. Soms balancerend op wankele ladders en steunend op bezemstelen om niet uit de dakgoot te vallen.

Het Zuid-Brabantse dorp Luyksgestel maakte gisteren de balans op nadat het in de nacht van donderdag op vrijdag was overvallen door hagelstenen als sinaasappels zo groot. De schade is enorm en bedraagt in de hele regio Zuidoost-Brabant zeker meer dan 100 miljoen euro. Alleen al in de agrarische sector wordt dat schadebedrag gehaald, het Verbond van Verzekeraars heeft voor miljoenen aan schadeclaims binnengekregen. Auto's, schuren, huizen, zonnepanelen, gewassen, loodsen en kassen: de hagelstenen gingen er dwars doorheen.

Onder bewoners van Luyksgestel gaat een foto rond van de grootste hagelsteen: een exemplaar ter grootte van een meloen. Kasper van Gijzel (40) laat de foto zien. Bij hem hebben de hagelstenen een deel van de dakpannen weggeslagen, ze zijn dwars door het konijnenhok gegaan en hebben al het tuinmeubilair veranderd in puin. Zijn schuur zit vol gaten. Water sijpelt onder zijn dak door en langs de muren het huis binnen.

Van Gijzel staart vanuit zijn tuin omhoog. "Ik ga echt dat dak niet op", zegt hij. "Hartstikke link."

Een paar straten verderop is een man van het dak gevallen. Hij is naar het ziekenhuis gebracht en al snel weet iedereen, zoals dat gaat in een dorp, dat het wel goed komt. De opgeroepen traumahelikopter bleek bij nader inzien niet nodig.

De buren staan wél op het dak, met een zwaai worden de pannen in een kruiwagen gegooid. "Bij ons is het erger omdat we gebakken pannen hebben in plaats van betonnen", zegt Dorien Rooijakkers (44), terwijl ze met een flinke schep aan het puinruimen is. Bijna de helft van het dak ligt er inmiddels kaal bij. De slaapkamer van haar dochter stond onder water, net als de badkamer en de overloop. "Het stucwerk moet overnieuw en we hebben nieuwe vloeren nodig."

Kennissen werken bij een bouwbedrijf en hebben vanochtend vroeg al een hele stapel dakpannen voor de familie gereserveerd.

Andere gezinnen hebben minder geluk. Huizen zijn voorlopig overdekt met lappen oranje en blauw zeil, op sommige liggen triplex platen. De mannen van bouwbedrijf Versteeg zijn al vanaf 's ochtends half zes in touw, maar er zitten niet genoeg uren in een dag om in een compleet dorp de daken te repareren.

"En dan begint morgen ook nog eens de kermis", zucht Rooijakkers. "En maandag de wielerronde. Het dorp lag er zo mooi bij en nu ligt alles overhoop."

Op de kermis in opbouw staat Joffrey Bierens (33) te vechten tegen zijn tranen. Met zijn vrouw Queenie laat hij de schade zien aan zijn attractie. Alle zweefvliegtuigjes zijn beschadigd, lampjes zijn kapot, het golfplaat is gebutst en gedeukt. "Onze caravan is ook kapot", vertelt hij. "Ik hoopte zo dat het mee zou vallen, maar toen ik de deur opende zag ik het meteen: overal gaten in het dak. Ik moet gewoon weer janken als ik eraan denk. Het valt me zo tegen."

Megaschade of niet, het dorp laat zich niet kisten. Even verderop tovert Rick Groen (27) de sporthal om tot een discotheek. Het feest gaat door en wonder boven wonder heeft het dak het overleefd.

Het dak van zijn huis trouwens niet, de auto ook niet. Groen: "Alles waar de hagelstenen op neerkwamen, is kapot." Hij haalt een foto tevoorschijn van een dode vogel die vanmorgen in zijn tuin lag. Het beestje heeft een gat in zijn lijf zo groot als een sinaasappel. Groen herhaalt het een paar keer. "Alles is kapot. Echt alles."

De boosdoener heet supercel

Het gebied tussen Helmond en Venlo werd donderdagavond getroffen door een uitzonderlijk heftige supercel, het zwaarste type onweersbui dat er bestaat. Supercellen komen een paar keer per jaar voor in Nederland, maar zelden veroorzaken ze zo veel schade. Dit type onweersbui ontstaat alleen als de atmosfeer warm en vochtig is en de wind op de grond van een andere richting komt en een andere snelheid heeft dan de wind op grote hoogte. Als dat gebeurt, gaat de boel om een horizontale as draaien. Deze as wordt door de warme stijgstroom opgetild, waardoor hagelstenen de hoogte in worden gezogen. Ze blijven aangroeien tot ze uiteindelijk te zwaar worden en naar beneden kletteren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden