Het haantjesgedrag van mannelijke parlementariërs

De vier vrouwen in de top-10 van de CDA-kieslijst ergeren zich aan mensen die denken dat zij daar alleen staan vanwege hun sekse. In HP/De Tijd bijten ze flink van zich af. “Er zitten hier geen excuus-Truzen in de zaal. Punt. Domme vraag.”

“Als je eerlijk bent, gaat het altijd om een combinatie van dingen. Het eerste is dat je kwaliteit moet hebben. Op de tweede plaats wordt ook gekeken naar evenwicht in de verdeling man-vrouw over de regio.”

Nancy Dankers, Maria Verhoeven, Gerda Verburg en Ank Bijleveld hebben desondanks nog genoeg werk te doen, want “je ziet nog steeds het gedrag van de haantjes, waarbij het 'landje veroveren', het 'ik ben lekker sneller bij de interruptiemicrofoon dan jij' de maat is”.

Op de voorpagina vraagt het blad zich verder af of op de bodem van het glas de sleutel tot agressie ligt. Dat blijkt toch iets moeilijker te liggen dan gedacht. Volgens drank en dronkenschap-deskundige Jaap van der Stel gedragen dronken mensen zich zoals hun culturele groep dat van hen verwacht. “Denken zij zelf dat ze van alcohol agressief worden, dan is de kans dat zulks gebeurt groot.”

Hervormd Nederland komt met een groot aantal verhalen over 'Heilig Nederland'. De lezer wordt meegevoerd langs heilige plaatsen in Nederland, de sacralisering van het landschap in de zeventiende-eeuwse schilderkunst en de huiver van protestanten voor heiligen.

“Het is nog steeds de moeite waard om de kerk uit te tillen boven elke vorm van provincialisme”, zegt Auke Jelsma in HN. “Als heiligenverering daarbij kan helpen dan is dat mooi meegenomen. (..) Het ontbreken van heiligenverering betekent dat wij ons tevreden hebben gesteld met een slap aftreksel van christelijkheid.”

Op de voorkant van Elsevier wordt weer eens een tophonderd aangekondigd. Dit maal bevat de 'hitlijst' de 100 snelst groeiende bedrijven in Nederland. Deze ondernemingen zouden ons land weer kunnen terugbrengen in de top-10 van meest welvarende landen. Volgens Elsevier zouden zij “de Tamagotchi van iedere politicus moeten zijn”.

“Door ze te voeden en veel aandacht te geven groeien Tamagotchi - de populaire digitale huisdiertjes van kinderen - uit van kuikens naar vogels. Zo zouden de snelgroeiende kleine bedrijven kunnen uitgroeien tot de banen- en welvaartsmachines die Nederland zo hard nodig heeft.”

Maar zover is het nog lang niet, want volgens Elsevier is minister Wijers van economische zaken tot nu toe de enige die de snelle groeiers tot zijn Tamagotchi heeft verheven. “Hij signaleerde in 1995 al dat de kleine, snelle groeiers verantwoordelijk zijn voor zo'n 35 procent van de nieuwe werkgelegenheid.”

In Vrij Nederland een waarschuwing aan de Amsterdamse havenbaronnen. “Het vuur laait helemaal op”, zegt FNV-bestuurder Tom Koningh, die een “lange en hete herfst” in het vooruitzicht stelt. “Door al die ontslagen is de situatie explosief. Het is grimmiger dan ik in jaren heb meegemaakt.” Volgens Rinus Haks, een van de twee commissarissen die in augustus besloten het faillissement aan te vragen voor de Amsterdamse havenpool, is het oude handwerk in de havens “een aflopende zaak”. De oud-CPN'er zegt realistischer te zijn geworden. “Als er geen werk is, is er geen werk. Zo simpel ligt het. Er worden miljarden in de havens gepompt, maar er is geen geld om een paar honderd man aan het werk te houden. Ik probeer uit te leggen dat dat twee verschillende dingen zijn, maar dat snappen ze niet.”

Auteur Leon de Winter zit zich in De Groene Amsterdammer op te winden over slechte kritieken naar aanleiding van zijn meest recente boek: De Hemel van Hollywood. Wat blijkt? Zijn vrouw Jessica houdt de slechte recensies achter, maar die worden tijdens het interview gewoon onder zijn neus geduwd. “Stelletje oetlullen bij elkaar”, reageert De Winter furieus. “Deze mensen gaan mij vertellen wat literair of wat niet literair is. Ik verdom dat te accepteren.”

De Winter heeft een broertje dood aan de literaire critici. “Neem het laatste boek van Joost Zwagerman. Het is niet zijn beste, maar hij is nog jong en hij zal zonder twijfel nog een mooi boek schrijven. (..) Zo'n Helga Ruebsamen die samen met Hanneke Groenteman zusterlijk op Joost z'n hoofd ging zitten kakken! Dat drankorgel uit Scheveningen ging daar meedoen met Groenteman!”

Oud-fractievoorzitter van de ARP, Willem Aantjes, spreekt in De Groene over de ontwikkelingen binnen het CDA. Als een van de pioniers van het Christen Democratisch Appèl, deed zijn hart pijn bij de val van fractievoorzitter Heerma. Deze toonde opmerkelijke overeenkomsten met zijn eigen aftreden als fractievoorzitter van het CDA in 1975. “De val van Heerma was een sluipmoord. Ik ken de machinaties binnen het CDA te goed.”

Ook heeft Aantjes kritiek op de huidige koers van het CDA. “Wie haalt het in z'n hoofd om Bukman voorzitter van de Tweede Kamer te maken? Dat is een soort Ollie B. Bommel-figuur. Ik heb hem de laatste jaren gevolgd en ik heb hem nooit ergens zien weggaan zonder dat iedereen opgelucht was.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden