Het Haagse 'fort' wordt omgetoverd tot Eschermuseum

De hekken rond de voormalige Amerikaanse ambassade in Den Haag worden verwijderd. Beeld Phil Nijhuis
De hekken rond de voormalige Amerikaanse ambassade in Den Haag worden verwijderd.Beeld Phil Nijhuis

De nieuwe bestemming van de oude Amerikaanse ambassade laat het pand weer tot zijn recht komen.

Meindert van der Kaaij

De metershoge zwarte hekken zijn gesloopt en de politiecabines en talloze veiligheidscamera’s verwijderd. Het fort op de hoek van het Lange en Korte Voorhout waarin ooit de Amerikaanse ambassade zich verschanste, is daarmee een stuk toonbaarder geworden. De Haagse burgemeester Pauline Krikke krijgt maandag van de Amerikaanse ambassadeur Pete Hoekstra officieel de sleutels overhandigd, waarmee het gebouw Haags bezit wordt.

Daarmee is de eerste stap gezet om dit deel van de Haagse binnenstad flink aantrekkelijker te maken. Volgende week gaat het Haagse college van b. en w. zo goed als zeker akkoord met het plan om in dat pand het museum van kunstenaar M.C. Escher (1898-1972) te huisvesten in combinatie met een luxe hotel. Het is nog onduidelijk wanneer precies de restauratie klaar zal zijn.

Met de verhuizing gaat een wens in vervulling van Benno Tempel, directeur van het Gemeentemuseum. Nu wordt een groot deel van de werken van graficus en etser Escher die het museum bezit tentoongesteld in het stadspaleis aan het Lange Voorhout, dat nu nog ‘Escher in het Paleis’ heet. Omdat dit museum door de onverwacht enorme bezoekersaantallen uit zijn jasje dreigde te groeien, stelde Tempel twee jaar geleden een verhuizing naar de iets verderop gelegen ambassade voor.

Dagjestoeristen

Vorig jaar bezochten 150.000 mensen de gravures en lithografieën van Escher, een record sinds de opening in 2002. Met name Amerikaanse toeristen blijken liefhebbers van zijn onmogelijk lijkende constructies. Volgens Tempel komen de Escherwerken in de grotere ruimten veel beter tot hun recht. In het stadspaleis dat ooit toebehoorde aan koningin Emma kan het museum vervolgens zijn collectie Delfts blauw tonen.

Uit onderzoeken die de gemeente liet doen naar de combinatie van museum en hotel in de voormalige ambassade bleek dat dit een behoorlijke versterking zou betekenen voor de lokale en regionale economie. Het zou vooral leiden tot een versterking van het Haagse Museumkwartier. De combinatie met het nabijgelegen Mauritshuis, met jaarlijks een half miljoen bezoekers, zal meer dagjestoeristen naar de stad trekken.

De Amerikaanse ambassade verhuisde in januari naar een nieuw complex in Wassenaar. Het pand aan het Lange Voorhout is daarna gestript van alle beveiligingselementen. Het monument uit 1959 werd ontworpen door de Amerikaans-Hongaarse architect Marcel Breuer en wordt gezien als een mooi voorbeeld van de wederopbouwarchitectuur. Hagenaars vonden het moderne pand tot voor kort uitgesproken lelijk. Wie weet verandert dat nu het niet meer op een fort lijkt, straks de grauw en vies geworden gevelplaten zijn opgeknapt en het een vriendelijk ogende entree heeft.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden