Het grove geschut van Pieter Porsius

Van onze mediaredactie HILVERSUM - Pieter Porsius wil de technische afdeling van HMG verzelfstandigen en zoekt overnamepartners onder de facilitaire bedrijven. Het NOB, verreweg het grootste technisch mediabedrijf, liet gisteren al weten geen interesse te hebben.

Woordvoerder P. Jekkers van de FNV-bond Kiem, waar vooral het technisch HMG-personeel is aangesloten, zei een hard hoofd te hebben in de overlevingskansen van het verzelfstandigde technisch bedrijf. Jekkers: “De audiovisuele markt is overvol. Naast het NOB zijn er tientallen kleinere productiebedrijfjes. Wij vragen ons af of er nog wel ruimte is voor een aparte zelfstandige bv.”

Porsius, die een half jaar geleden in dienst trad bij HMG, leidde daarvoor de sanering bij het NOB. Porsius volgde HMG-topman Huib Boermans op, die wegens malversaties werd ontslagen. Porsius haalde meteen de bezem uit de kast en verleende 20 leidinggevenden ontslag, deels op hun verzoek, deels tot hun verbazing. Zo vertrokken de mede-directieleden Tillieu en Van der Meer en programmaleider René Oosterman. Na de grote schoonmaak is er, naast Porsius, nog slechts plaats voor hooguit drie topmanagers, een voor de financiën, een voor de commercie en eventueel een voor personeel en organisatie.

Porsius voert sinds zijn aantreden bij HMG een schok-tactiek. Hij kondigt forse plannen aan, die vaak de eindstreep niet halen. De vakbonden (naast de dienstenbond Kiem, ook de journalistenbond NVJ) en HMG-personeelsleden verwijten hem dat hij kwistig is met losse flodders. De president-directeur liet met bombarie weten dat er een einde moest komen aan het 'wurgcontract' met Endemol. In werkelijkheid bleek HMG geen vinger te kunnen krijgen tussen de afspraken met de belangrijkste programmaproducent. Duur en lengte van het contract zijn ongewijzigd, wel gaat de producent meer programma's leveren voor hetzelfde geld.

Ook kondigde Porsius aan dat hij voortaan een gulden per huisaansluiting wilde ontvangen van de kabelbedrijven. De kabelbedrijven lieten meteen weten daar niet over te piekeren.

Porsius wil het niveau van het amusementsnet RTL 4 verhogen en het net aantrekkelijker maken voor de doelgroep, de consumenten die de boodschappen in huis halen. Media-adviseur Bert van der Veer is onlangs tijdelijk aangesteld bij HMG om het programma-aanbod van sterrenzender RTL 4 te verbeteren. De RTL-sterren Rolf Wouters, Ursul de Geer, Caroline Tensen, Ron Brandsteder en Henny Huisman blijven. Hun collega's Peter Jan Rens, Hans van der Togt, Hans Kazan en Peter R. de Vries zijn al vertrokken, of zullen minder prominent op de buis verschijnen. De '5 Uur Show' verdwijnt; nog niet bekend is of de presentatrices Viola Holt en Maya Eksteen terugkeren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden