Het grote grazen

Hooglanders (Koos Dijksterhuis)

Mooi gezicht, die Hooglanders, Heckrunderen, Galloways en Konikpaarden. Het blijft alleen veehouderij, en zijn natuurgebieden daarvoor?

De Oostvaardersplassen zijn dusdanig vertrapt en kaalgevreten, dat er voor zangvogels en kleine grazers geen plaats meer is. Er grazen evenveel grazers per hectare als op een veehouderijbedrijf. Maar dan zonder kunstmest. De grazers grazen hun eigen graf.

Het doel van natuurbeheer is biodiversiteit, maar in het begraasde deel van de Oostvaardersplassen zijn vrijwel alle broedvogels verdwenen, bleek uit grondige inventarisaties door freelance ornitholoog Rob Bijlsma. Ook reeën, konijnen en muizen vertrokken. Gelovigen in grote grazers klampen zich vast aan een profetie die ze steeds herhalen. „Er gaan soorten weg, maar er komen ook soorten bij.” Bij elke verdwenen zeldzaamheid wordt de zeearend van stal gehaald. Inderdaad, voor al die nachtegalen, veldleeuweriken, kiekendieven, spotvogels en konijnen kregen we een paartje zeearenden terug.

In de Oostvaardersplassen redden blauwe kiekendieven het niet meer. Die broedden in moerassen. Daar grazen geen grazers. De grazers grazen eromheen, waar de kiekendieven op veldmuizen jaagden. Nu moeten ze voor de jacht eerst die kale vlakte oversteken. En dan belanden ze op het muisarme platteland of in eentonig loofbos. Het kan niet meer uit. De spaarzame broedpoging, afgelopen zomer nog, mislukt. Veldmuizen en konijnen zijn het dagelijkse eten van roofvogels, uilen, marters, vossen, slangen... Als je grazers wilt, fok dan muizen en konijnen. Dat die door grote grazers verdreven worden, is gestaafd door onderzoek van de Wageningen Universiteit. De onderzoekers geven daar een opgewekte draai aan, ze lijken wel grote-grazergelovigen. Als kleine grazers verdwijnen, verdwijnen teken en daarmee de borreliabacteriën die de ziekte van Lyme veroorzaken. Klopt. Maar op asfalt zijn nog minder teken! www.wur.nl/NL/nieuwsagenda/nieuws/rundvee081110.htm

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden