Het grote bekloppen

Met fascinatie gekeken naar dat filmpje van afgelopen weekend waarin Mitt Romney aankomt bij Donald Trump en Mike Pence, bij dat clubhuis van Trump National Golf Club in Bedminster, New Jersey.

Misschien zag u het niet, dus zal ik het beschrijven, en zelfs als u het wel zag, dan nog is een beschrijving de moeite waard, want duizend woorden zeggen meer dan één beeld.

Trump, Pence en Romney. De personages hoef ik niet meer aan u voor te stellen, dat zijn al gevestigde namen in dat grote theaterstuk dat in Amerika wordt opgevoerd, een stuk waarvan nog niemand weet of het een klucht of een drama wordt, of een tragikomedie - het is allemaal mogelijk. In ieder geval zijn de verwachtingen of de zenuwen hoog gespannen, van welke zijde je er ook naar kijkt.

Trump en Romney, dat is ook een paar apart. Romney, die nu in beeld is om Trumps minister van buitenlandse zaken te worden, was tijdens de campagne een verklaard tegenstander van Trump, en liet zich denigrerend over hem ('nepfiguur') uit, terwijl Trump eerder schamperde over Romney's verlies in zijn campagne tegen Obama.

Kortom, een onwaarschijnlijk duo.

Met deze voorgeschiedenis wordt het filmpje in New Jersey interessant; het theater neigde hier meer naar klucht dan naar drama.

Klucht was het sowieso afgelopen zaterdag in de tv-show van 'Saturday Night Live' waarin een ontmoeting die Trump en Romney eerder hadden, werd gepersifleerd door acteurs (een geweldige Alec Baldwin als Trump). In de show werd Romney het kantoor van Trump binnengeleid en beide heren schudden elkaar een minuut lang zwijgend de hand, totdat Romney zei: 'Dit gaat niet werken zo', onmiddellijk gevolgd door Trumps 'dat denk ik ook niet'. Daarna beende Romney de kamer weer uit, onder lachsalvo's van het live publiek.

Naar dat clubhuis in New Jersey nu.

Dat heeft iets dat op witte zuilen lijkt naast de ingang, dus het is al een beetje een klein Wit Huis, en de Amerkaanse vlag in een standaard naast de zuil imiteert een presidentieel karakter. Op het bordes staan Trump en Pence te wachten. Romney komt aangelopen, we zien hem van achteren.

Dan begint 't.

Het grote bekloppen.

Trump schudt Romney de hand, en klopt daarbij wel drie keer met zijn linkerhand op Romney's rechterbovenarm.

Die klopt met zijn linkerhand terug op de rechterarm van Trump.

Terwijl Romney zich met uitgestoken hand omdraait naar Pence, klopt Trump op Romney's zij.

Romney op zijn beurt klopt nu op de bovenarm van Pence, die terugklopt op de zij van Romney en nog eens, bij het omdraaien naar de deur, op diens rug. Kloppen zonder einde.

Trump intussen heeft voor Romney de deur geopend naar het clubhuis en als Romney erdoor naar binnen treedt, laat Trump nog eens met een breed gebaar zijn hand langs de rug van Romney strijken.

Wat een aanrakingen.

Zoveel bekloppen begon op een uitdeuken te lijken. Maar het kon ook een loos gebaar zijn, dat de schijn wekte van overwonnen onenigheid, terwijl de echte keus allang op de Trump-getrouwe Giuliani was gevallen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden