Inauguratie

Het grote Amerikaanse verzet tegen Trump begint morgen

Demonstranten protesteren tegen Donald Trump als president. Beeld anp
Demonstranten protesteren tegen Donald Trump als president.Beeld anp

Vanaf morgen begint het grote maatschappelijk mobiliseren van progressief Amerika tegen hun nieuwe president, Donald Trump. Wat zijn de strategieën? Veel plannen haken op elkaar in.

Seada Nourhussen

De straat

Vanaf het moment dat Trump de verkiezingen had gewonnen, gingen honderdduizenden Amerikanen van linkse signatuur de straat op tegen hun nieuwe leider. In minstens 25 Amerikaanse steden liepen vooral jongeren, studenten en niet-witte Amerikanen met de leus 'Niet mijn president' en 'Dump Trump'. Morgen komt daar een van de grootste demonstraties in de geschiedenis van de VS bij; de vrouwenmars in Washington waar meer dan 200.000 vrouwen worden verwacht. De betwiste verkiezing van George W. Bush in 2001 bracht zo'n 20.000 kiezers op de been.

De spontaan begonnen vrouwenmars is uitgegroeid tot een wereldevenement. In totaal zullen er ruim 600 marsen in de VS en meer dan 1300 zustermarsen in de rest van de wereld - van Amsterdam tot Erbil - zijn. De angst dat zwaarbevochten vrouwenrechten onder Trump, die overheidsfinanciering voor vrouwenklinieken en anticonceptie wil terugdraaien en wiens conservatieve vicepresident tegen abortus is, worden ondergraven, is groot.

Maar de demonstranten - ook mannen zijn welkom - lopen ook voor gemarginaliseerde groepen zoals immigranten, vluchtelingen, homoseksuelen, transgenders, anti-racisme- en milieu-activisten.

Hollywood

Hollywood ligt vanaf het begin met The Donald op ramkoers. Terwijl grote sterren wegblijven bij de inauguratie, trekt de mars wel de nodige beroemdheden: acteur Harry Belafonte, zangeres Cher, actrice America Ferrera en comédienne Amy Schumer lopen mee in Washington of doneerden aan de mars-organisaties. Zangeres Katy Perry schonk 10.000 dollar aan de Planned Parenthood, die abortus en anticonptie aanbiedt en daar voorlichting over geeft.

Of Beyoncé aanwezig zal zijn is niet duidelijk, maar ze sprak online haar steun uit. Haar zus Solange, evenals sterren als Janelle Monae en Questlove, trad gisteren op tijdens het Vredesbal. Dit alternatieve feest 'voor hoop en verzet' vond symbolisch plaats in het Nationaal Museum voor Afro-Amerikaanse Cultuur en Geschiedenis in Washington.

Tekst loopt door onder afbeelding.

null Beeld anp
Beeld anp

(Sociale) media

Een groot deel van de mobilisatie tegen Trump vindt online plaats. Op Twittter circuleren er verschillende hashtags die oproepen tot opstand. Het simpele #Resist (verzet je) is het meest gebruikt. Hij wordt gevoerd door anonieme twitteraars maar ook door bijvoorbeeld journalist Sarah Kendzior (onder andere van de New York Times). Ook andere reguliere media doen mee aan de mobilisatie.

The New Yorker deelde een maand geleden onbeschaamd 'negen tips om je te verzetten tegen Trump': meedoen aan de vrouwenmars, en doneren aan instellingen die de Republikeinse agenda tegengaan zoals - daar zijn ze weer - Planned Parenthood. Maar ook aan de American Civil Liberty Union, die het naleven van mensenrechten in de gaten houdt. Het blad adviseerde lezers ook zelf lokaal actief te worden bij milieuclubs, denktanks, kerken, leesclubs, jongerengroepen en onafhankelijke journalistiek te steunen. The Washington Post liet vorige maand weten, geheel tegen de trend bij printmedia in, de huidige winstcijfers in te zetten om zo'n 60 nieuwe journalisten aan te nemen.

Politiek

Tevergeefs tekenden miljoenen Amerikanen een petitie op Change.org om 306 van de 538 leden van het kiescollege te vragen toch niet voor Trump te kiezen. Dat deden er maar een paar. Maar het is wel een manier van politiek verzet tegen de verkiezingsuitslag die zijn uitgeprobeerd. Verder zijn er apps ontwikkeld waarmee burgers op de hoogte kunnen worden gehouden van nieuw beleid, hun eventuele zorgen daarover kunnen ze dan weer online uiten aan de Congresleden die hun district vertegenwoordigen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden