Het grootste wonder van het Hongaars is dat het nog bestaat

Waren de veroveraars wel de échte stamvaders van de moderne Hongaren?  Beeld ANP XTRA
Waren de veroveraars wel de échte stamvaders van de moderne Hongaren?Beeld ANP XTRA

Ieder Hongaars kind leert het op school: eind negende eeuw trokken zeven ruiterstammen vanuit de Russische steppen over het Karpatengebergte. Ze vestigden zich op de vlakte daarachter. Ze brachten behalve een grote behendigheid in paardrijden en boogschieten de Hongaarse taal met zich mee, uniek in Europa en nog steeds de moedertaal van zo'n dertien miljoen mensen. In standbeelden, schilderijen, architectuur, literatuur en culturele festivals wordt de 'bezetting van het vaderland', zoals de Hongaren deze gebeurtenis noemen, herdacht, nagespeeld en bezongen.

Runa Hellinga

Maar waren deze veroveraars wel de échte stamvaders van de moderne Hongaren? Genetici in Szeged beweren van niet en gooien daarmee olie op het vuur. Dit debat houdt de Hongaarse gemoederen al sinds de negentiende eeuw bezig. De genetici onderzochten het DNA uit graven van de tijd dat de ruitervolken arriveerden en vergeleken dat met grafvondsten uit Rusland en Siberië.

Hun conclusie: de ruiters waren nauw verwant aan de Hunnen die Europa enkele eeuwen eerder onveilig hadden gemaakt en spraken helemaal geen Hongaars. Het Hongaars, zeggen ze, was mogelijk de taal van de Avaren die al in het gebied woonden. Overigens waren de Avaren ook ooit vanuit Siberië en de Oeral naar Europa getrokken, maar in de negende eeuw legden ze het af tegen de nieuwkomers.

Noormannen

De genetici zijn niet de eersten die zoiets beweren. Historici betoogden eerder al dat Hongaars mogelijk van Avaarse herkomst is. Historisch gezien gaan veroveraars namelijk vaak de taal van de veroverden spreken, simpelweg omdat ze zwaar in de minderheid zijn. Dat gebeurde bijvoorbeeld ook met de Noormannen in Normandië en later nogmaals met de Normandiërs die naar Engeland gingen, al had hun Normandisch wel invloed op het moderne Engels.

De kwestie ligt nogal gevoelig in Hongarije. De 'verovering van het vaderland' klinkt per slot van rekening een stuk minder onschuldig als je waarschijnlijk een nazaat bent van degenen wier land werd ingepikt dan van degenen die dat land inpikten.

Overblijfselen

Maar volgens archeoloog Csanád Bálint van de Hongaarse Academie van Wetenschappen is er wetenschappelijk veel af te dingen op het onderzoek. Genetici moeten zich niet met geschiedenis bezig gaan houden, vindt hij, want ze weten duidelijk niet dat er nooit overblijfselen van de Hunnen gevonden zijn en dat het dus onmogelijk is Huns DNA met dat van de Hongaarse ruiters te vergelijken.

Er zijn wel graven gevonden uit de tijd van de Hunnen, maar wie daar ligt, is volgens Bálint onmogelijk te zeggen, zoals alle benamingen van stammen die destijds in Mongolië, Siberië en Rusland ronddoolden, volgens hem problematisch zijn.

Festival

Het is een interessant debat voor historici, maar eigenlijk doet het voor moderne Hongaren sowieso niet zo terzake, behalve natuurlijk als je een feestelijk festival wilt organiseren waar iedereen verkleed als voorouder rondloopt. De genetici in Szeged hebben namelijk al eerder onderzoek gedaan naar de vraag in hoeverre die moderne Hongaren nog afstammen van een Aziatische steppenvolk, of dat nou Hongaren, Hunnen of Avaren waren.

Het antwoord is: nauwelijks. Ze zijn vooral verwant aan hun Slowaakse, Servische, Duitse of Roemeense buren. Aziatische sporen zijn in hun dna nauwelijks terug te vinden.

Niet zo gek als je bedenkt dat de regio als gevolg van oorlogen in de afgelopen eeuwen meerdere malen vrijwel ontvolkt raakte. Om die reden nodigde keizerin Maria Theresia bijvoorbeeld Duitsers uit om het gebied opnieuw te bevolken. Het grootste wonder van het Hongaars is misschien niet dat de taal ooit door een Aziatisch volk richting Europa is gebracht, maar dat het ondanks de roerige geschiedenis tot vandaag heeft weten te overleven.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden