Het grootste stoomgemaal

Waarom gaan toeristen naar Noord-Holland? Voor Amsterdam? Tulpen, een oude molen? Midden 19de eeuw kwam men van heinde en verre voor de Cruquius, destijds het grootste stoomgemaal ter wereld. Een prestigeobject. En dat is het eigenlijk nog steeds, met de imposante machinekamer, de originele pomp en het neogotische gebouw, dat veel weg heeft van een middeleeuws kasteel.

Sinds 1934 is het gemaal een museum, dat uitlegt hoe stoomkracht heeft bijgedragen aan de drooglegging en inpoldering van het Haarlemmermeer. Vanaf 1849 heeft de Cruquius – met twee andere gemalen – drie jaar lang gewerkt om acht biljoen liter water uit het Haarlemmermeer te pompen. De acht reusachtige uitstekende armen (elk 10.000 kilo) van het gemaal pompen per slag 64.000 liter water omhoog. Dit water valt op de houten stortvloer van het gemaal, waarna het de ringvaart in stroomt op weg naar de rivier het Spaarne en het Noord-Zeekanaal.

Kinderen kunnen in het museum experimenteren met modelstoommachines en zich verkleden. Historicus Wim van der Ham geeft vandaag (14 uur) een lezing over de waterhelden Cornelis Lely en Johan van Veen en dinsdag 19 oktober (19.30 uur) over Hollandse polders.

Zie: www.museumdecruquius.nl

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden