Commentaar

Het grootste slachtoffer van de oorlog is Syrië zelf

Een Turkse soldaat lost een schot in het noorden van Syrië, net over de grens met Turkije. Beeld afp
Een Turkse soldaat lost een schot in het noorden van Syrië, net over de grens met Turkije.Beeld afp

Het conflict in Syrië was nooit een simpele strijd tussen het dictatoriale regime van Assad en democratische burgerdemonstranten, want extremistische terreurgroepen hebben zich er vanaf het begin in gemengd. Maar nu de meeste extreme, Islamitische Staat, wordt teruggedrongen, valt pas goed de ernst van de chaos te zien.

Trouw

Syrië is verworden tot een complexe lappendeken van vechtende strijdgroepen, regionale machten en wereldspelers.

Deze partijen hebben van de Syrische bevolking zelf het grootste slachtoffer gemaakt. In de buurlanden is de druk van de vluchtelingen daardoor enorm; het in Europa veel gehoorde adagium dat vluchtelingen in de regio moeten worden opgevangen is in dat licht een gotspe. En zelfs als het geweld enigszins kan worden getemperd – en daar is nog geen enkel zicht op – lijkt het niet waarschijnlijk dat deze mensen snel terug kunnen. Syrië is kapotgeschoten, tot op het bot verdeeld, met een grote aanwezigheid van facties die op ieder moment het geweld weer kunnen laten oplaaien. Hoeveel ouders zullen in die omstandigheden besluiten hun kinderen mee terug te nemen?

Escalatie

Intussen dreigt juist escalatie. Tussen Iran en Saudi-Arabië in hun strijd om regionale hegemonie, tussen Turkije en Syrisch-Koerdische milities over Koerdische gebieden, tussen de VS en Iran, en niet in de laatste plaats tussen de VS en Rusland, dat vecht aan de zijde van het Syrische regime, Iran en de sjiitische milities. Dit wespennest is zo gevaarlijk dat een land als Australië, dat tot nu toe de VS steunde bij de bombardementen op IS-posities, zich voor nu heeft teruggetrokken.

Een in Syrië uitgevochten conflict tussen de VS en Rusland is het horrorscenario. Voor Syrië zelf, maar ook voor Europa, waar de spanningen langs de oostgrens snel kunnen oplopen. En die spanningen zijn al niet gering: alleen deze maand al waren er volgens de VS tientallen incidenten tussen Russische en Amerikaanse gevechtsvliegtuigen of -schepen. Er is politieke ergernis over en weer, in de VS lopen onderzoeken naar Russische inmenging en in Moskou is boosheid over de Navo-opbouw in het Balticum en Centraal-Europa.

De wereld is niet gespeend van mislukte staten, de impact van de chaos in landen als Afghanistan, Soedan, Somalië en Congo is zeer zichtbaar. Vooral voor de inwoners, die voortdurend zijn blootgesteld aan terreur, geen normaal bestaan kunnen opbouwen en logischerwijs een goed heenkomen zoeken. Vooral Rusland en de VS moeten ondanks hun verschillen snel tot een gezamenlijke strategie komen, wil er met Syrië niet een nieuwe mislukte staat bijkomen op steenworp afstand van Europa.

De mening van de krant, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.

Lees ook: De VS liggen in Syrië op ramkoers

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden