Het 'Griekenland van Amerika' kan weer niet betalen

null Beeld ap
Beeld ap

Het is Puerto Rico weer niet gelukt om aan zijn betalingsverplichtingen te voldoen. Het Caribische Eiland moest voor vandaag 1 miljard euro aflossen, maar kwam daarbij 37 miljoen euro tekort. Inmiddels wordt Puerto Rico het 'Griekenland van Amerika' genoemd en dat is niet geheel zonder reden; het eiland heeft een schuld van ruim 67 miljard euro.

Tom Scheele

De vergelijking met Griekenland is dan ook snel gemaakt, toch ligt de situatie in Puerto Rico iets anders. Het grootste probleem is de status van het eiland. Puerto Rico kan niet net zoals Griekenland aankloppen bij het Internationaal Monetair Fonds (IMF) voor een lening. Het IMF verstrekt namelijk alleen leningen aan onafhankelijke staten en dat is Puerto Rico niet . Maar het eiland is ook geen gemeente of district van de VS en mist daardoor de bescherming op faillissement die andere Amerikaanse staten wel hebben.

Einde nog niet in zicht
Puerto Rico is daardoor in een vicieuze cirkel terechtgekomen. Sinds 2006 bevindt de economie van het eiland zich in een recessie. Door de vele bezuiningen is de werkloosheid toegenomen tot 12,5 procent en leeft 45 procent van de Puerto Ricanen onder de armoedegrens. Veel inwoners kiezen er dan ook voor om hun geluk te beproeven in de VS. Inwoners van Puerto Rico hebben namelijk een Amerikaans paspoort. Daardoor loopt de regering weer belastinginkomsten mis en moet het nog meer bezuinigen. In Griekenland is de werkloosheid overigens nog groter, daar zit een kwart van de bevolking inmiddels zonder werk.

Ook de relatieve schuldenlast ligt in Griekenland een stuk hoger dan die in Puerto Rico. In het Zuid-Europese land is dat met een schuld van 350 miljard, 180 procent van het Bruto Binnenlands Product. In Puerto Rico is het 'slechts' 71 procent. Dat neemt echter niet weg dat het eiland hard op weg is om Griekenland achterna te gaan, de schuld wordt namelijk ieder jaar groter, terwijl de economie krimpt.

Herstructeringsplannen
De Puerto Ricaanse overheid kwam in september nog met een herstructeringsplan waarmee het 47 miljard dollar wilde bezuinigen. De diepe schuldencrisis moest worden bedwongen door de overheidsuitgaven terug te dringen en de belastingen beter te innen. Ook verzochten ze obligatiehouders om de komende vijf jaar af te zien van afbetalingen.

Het doet denken aan de bezuiningen die Griekenland invoerde de schuldencrisis te boven te komen. Daar gingen pensioenpremies en belastingen omhoog en werden er miljarden bespaard door te bezuinigen op defensie en de pensioenleeftijd op te schroeven. Griekenland kreeg daarbij echter miljardenleningen van het IMF, en daar komt Puerto Rico dus niet voor in aanmerking.

Faillissementswet
Het eiland hoopt dan ook op een verandering van de faillissementswet, waardoor er faillissement kan worden aangevraagd. Zo vroeg de stad Detroit in 2013 een faillissement aan, omdat het een schuldenlast van ruim 13 miljard dollar had. Hilary Clinton pleitte in juli al voor een verandering van de wet. "Het congres zou Puerto Rico dezelfde bevoegdheid moeten geven als andere staten, zodat het zijn schulden kan herstructureren", zei ze toen tegen Reuters.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden