Het Great Barrier Reef wordt waarschijnlijk nooit meer de oude, zeggen wetenschappers

Het koraal raakt vooral beschadigd door warmtestromingen. Beeld AFP
Het koraal raakt vooral beschadigd door warmtestromingen.Beeld AFP

De kans is klein dat het Australische Great Barrier Reef er ooit weer helemaal bovenop komt. Dat schrijven Australische onderzoekers vandaag in het wetenschappelijke tijdschrift Nature. Volgens hen is er nog maar één manier om het rif niet verder te laten verbleken: nu actie ondernemen tegen klimaatverandering.

redactie

“Klimaatverandering is zonder twijfel de grootste bedreiging voor het Great Barrier Reef”, zegt Morgan Pratchett, co-auteur van het onderzoek en professor aan de James Cook Universiteit in Queensland tegen BBC. “Het komt er nu op aan hoeveel Australië en de rest van de wereld bereid zijn te doen tegen verdere stijging van de temperatuur.”

Warmtestromingen

De onderzoekers bekeken drie jaartallen waarin het rif te maken kreeg met grootschalige verbleking: 1998, 2002 en 2016. Ze concludeerden dat het koraal vooral beschadigt door warmtestromingen. De maatregelen die Australië daartegen nam, zoals het water zuiveren en de visvangst aan banden leggen, mochten niet baten.

Daarnaast rekenden ze af met een populaire misvatting: koraal dat ooit gebleekt is geweest en weer herstelt, zou sterker zijn dan ander koraal. Dat is volgens de onderzoekers onzin. Hersteld koraal kan nog net zo slecht tegen de hitte als het andere koraal.

Volledig herstel

In de zomer van 2016 vond de grootste verbleking van het rif tot nu toe plaats. Bijna 50 procent van het rif is sindsdien ‘extreem’ verbleekt en 91 procent vertoont tekenen van verbleking, aldus hoofdonderzoeker Sean Connolly tegen CNN. Maar ook dit jaar werd het Great Barrier Reef weer twee keer getroffen door verbleking. Nooit eerder gebeurde dat twee keer in één jaar. Pas over een half jaar is te zeggen hoeveel schade dat heeft aangericht.

Volgens de onderzoekers is de kans klein dat het rif zich na die hittegolf van 2016 nog volledig herstelt. Want aangezien de temperaturen blijven stijgen, is de kans volgens hen groot dat het rif in de nabije toekomst opnieuw met verblekend koraal te maken krijgt. Binnen nu en twintig jaar kan zich weer een periode voordoen van ernstige verbleking. “Als verbleking zo vaak voorkomt als nu krijgen de riffen minder kans weer terug te groeien. Dat heeft als gevolg dat het koraal helemaal afsterft”, aldus Connolly

Het 2300 kilometer lange Great Barrier Reef is het grootste koraalrif ter wereld. Sinds 1981 staat het rif op de werelderfgoedlijst.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden