Het graf staat in de steigers

'Arafat was roekeloos: iedereen mocht maar mee-eten'

Een verlaten bouwval, dat is Arafats graf in Ramallah op dit moment. Het rechthoekige monument dat over de kist is gebouwd, staat in de steigers. Zakken cement, stapels marmer en wat losliggend puin blokkeren de entree. Op het hek bij de ingang hangt een bord in het Arabisch en Engels: eind van de maand moet het mausoleum weer toegankelijk zijn.

"Iets met een lekkende waterafvoer", zegt Amdjad Rafidi die bij PalMedia werkt, een mediabedrijf dat recht tegenover Arafats herdenkingsplaats is gevestigd. "Eigenlijk zou niemand naar binnen mogen, behalve de arbeiders die het repareren. Maar daar lijkt nu verandering in te komen." Rafidi doelt op de mogelijke opening van het graf. "Morgen komen hier grote televisiestations als BBC en Al-Jazeera om hun berichtgeving via ons te verzenden. Als de kist van Arafat daadwerkelijk opengaat, is dat groot nieuws."

De vijfentwintigjarige soldaat Mohanned die Arafats graf samen met een collega bewaakt, wist nog niet van de opgraving. "Haram", benadrukt hij. "Dat betekent: verboden volgens de islam." Zijn bruine baret toont een grijs randje van het rondwaaiende stof. "Ik kan u wel vertellen: niemand komt hier binnen om zijn graf te openen. Daar sta ik voor in."

Ook de eigenaar van de supermarkt op de hoek is er nog niet van overtuigd dat het graf zal worden geopend. "Stel dat zijn doodsoorzaak duidelijk wordt, wat hebben we eraan? Eerst was het een voedselvergiftiging, nu hebben ze het over polonium. Maar het gaat er niet om hoe hij is vermoord, maar door wie." De winkelier weet het wel. "Sjaron", zegt hij gedecideerd, doelend op de voormalige Israëlische premier. "Maar het is de stomme schuld van Arafat zelf. In zijn laatste twee jaar was hij roekeloos met zijn beveiliging: iedereen kwam bij hem over de vloer en ze mochten allemaal mee-eten."

In zijn winkel hangt een verkleurd portret van Arafat. Een afbeelding van de huidige president Abbas is nergens te bekennen. "Het is een rommel hier, en dan bedoel ik niet die verbouwing. Het is een uitzichtloos geheel." De winkelier maakt een wegwerpgebaar richting de moekata, de plek waar Arafat zijn hoofdkwartier had en waar hij nu begraven ligt.

Het symbolische bordje 'Jerusalem 14.63 km' is van de welkomstpoort gehaald vanwege de werkzaamheden. Ook de voorplaats ziet er verlaten uit. Hier werden in september nog de vlaggen gehesen van alle landen die Abbas steunden bij zijn aanvraag van een Palestijnse staat bij de VN. Nu wappert er alleen nog de Palestijnse vlag, temidden van tientallen lege vlaggenmasten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden