'Het Graf' lijkt wel erg op 'Moordkuil'

AMSTERDAM - Is hier sprake van plagiaat? De in de maand juni als geschenk aan het Nederlandse publiek aangeboden thriller 'Het Graf' van Henning Mankell, vertoont grote gelijkenis met het in 2000 in IJsland verschenen boek 'Moordkuil' van de IJslandse thrillerschrijver Arnaldur Indridason. Eric Visser van Mankells uitgever De Geus: ,,Er zijn veel overeenkomsten die opvallend zijn.''

Voor de boekenbranche was juni de maand van 'het spannende boek'. Kocht je een thriller, dan kreeg je er een boekje bij cadeau. 'Het Graf', een klein misdaadverhaal van 93 pagina's van de veelvuldig bekroonde Zweedse (misdaad)auteur Mankell (1948). Hij schreef het boekje in opdracht van de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse boek, die er 435000 exemplaren van liet drukken. Het was nergens anders verschenen.

De achterflap roept een gevoel van herkenning op. Inspecteur Kurt Wallander, die in negen eerdere verhalen van Mankell de hoofdrol speelde, struikelt al lopende over een erf over iets, wat in tweede instantie een vergane mensenhand blijkt. Lazen we niet iets soortgelijks in het boek 'Moordkuil' van de belangrijkste IJslandse misdaadauteur Arnaldur Indridason (1961), waarvan in april de Nederlandse vertaling verscheen? In 'Moordkuil' schopt commissaris Erlendur al lopende tegen een steentje, dat eveneens in tweede instantie een vergane mensenhand blijkt.

Bij nadere beschouwing hebben beide boeken opvallende overeenkomsten. Toeval, plagiaat of hing de gelijksoortige plot misschien gewoon in de lucht? Alexander Schwarz, uitgever (Signature/Bruna) van Indridason, reageert na voorlezen van de overeenkomsten geschokt: ,,Heftig.'' Dan: ,,Het is opvallend, maar ik weet er niets over te zeggen.'' Eric Visser, uitgever van Mankell, laat weten dat van 'plagiaat' pas sprake is als er letterlijk wordt geciteerd. Mankell zit in Mozambique en is niet te bereiken voor commentaar. Zijn agent in Zweden, Annelie Hoir, gelooft dat Mankell nog nooit iets van Indridason gelezen heeft.

Indridason reageert via zijn agent Vala Benedikstdottr geschrokken op de overeenkomsten in de boeken. ,,Hij zei: 'Oh, my God' en bezwoer nooit een boek van Mankell gelezen te hebben. Maar ook kan hij niet geloven dat de grote Mankell van hem zou stelen.''

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden