Het goudstof schuift de smid in 'n bakje

'In tijden als deze moet je zuinig omgaan met materiaal'

REPORTAGE | FLEUR DE WEERD | SCHOONHOVEN

Edelsmid Mariëtte Van Bokhoven zet haar soldeervlam aan. In haar kleine werkplaats midden in haar winkel Hemels Goud smelt ze geroutineerd twee oude ringen van de opa en oma van de klant tot één nieuwe samen. Het goudstof dat overblijft vangt ze op in een bakje. "In tijden als deze moet je zuinig omgaan met materiaal."

De prijzen van goud en zilver zijn in een jaar enorm gestegen. Een gram puur goud leverde eerder deze week ongeveer 33 euro op, tegen 28 euro een jaar geleden. De jaren ervoor was de goudprijs stabiel.

Zilver beweegt zich onstuimiger, de prijs ervan steeg in vier maanden van 50 naar bijna 90 eurocent per gram. Interessant voor handelaren en mensen die thuis nog sieraden en zilverwaar hebben liggen, merkten ze in Schoonhoven. Interessant ook voor beleggers die in edelmetaal een veilige haven zien.

Tegelijkertijd riskant, want een bubbel kan gemakkelijk barsten. De afgelopen dagen maakten de prijzen van zilver een enorme duikeling.

Onder beleggers zal dat nieuws voor veel onrust zorgen, in Schoonhoven vooralsnog niet. "Zilver kunnen we niet omsmelten, dus nemen de meeste smeden dat sowieso niet aan", aldus Van Bokhoven. Dat goud in de lift zat, heeft ze wel gemerkt. "Steeds meer mensen wilden hun oud goud bij me inleveren, maar ik neem het alleen aan van bekenden. Ik wil niet te veel in huis hebben, vanwege het risico op diefstal."

De enorme prijsstijging van het afgelopen jaar kwam door de recessie. "Goud en zilver worden als veilig beschouwd in onzekere tijden", legt Sytze Riedstra van handelaar Schöne uit. De economische crisis en oplopende schuldenlasten van staten vermindert het vertrouwen in de euro en dollar. Iedere keer als er iets gebeurt waar onrust uit kan voortkomen, pieken de goud- en zilverkoersen. Revoluties in Arabische landen, aldus Riedstra: zorgden eerder dit jaar voor verdere stijgingen.

Zilver beweegt zich nerveuzer dan goud. "Dat het zo dynamisch is, maakt het interessant om mee te speculeren", zegt Arjen de Blecourt, bij ING verantwoordelijk voor beleggingsproducten die zich ervoor lenen om versneld in te spelen op koersstijgingen of -dalingen.

Voor speculanten zijn prijsschommelingen goed, voor juweliers zijn ze verwarrend. "Ik kan niet iedere dag al mijn waar omprijzen, dan houdt ik geen tijd meer over voor verkoop", aldus smid Perry Rikkoert van Silverwaer Rikkoert, twee straten verderop in Schoonhoven. Zijn zilver-, goud- en klokkenwinkel is tot de nok toe gevuld. Twee Japanners kijken nieuwsgierig naar het prijskaartje van een levensgrote zilveren duif in de etalage. "I make special price", zegt de smid.

Het viel Rikkoert het afgelopen jaar op dat er meer louche types naar de stad kwamen: handelaren die meetings in hotels organiseren waar mensen hun edelmetaal kunnen inleveren. "Reizende circussen. Ik zou mijn waar daar niet verkopen, je weet niet wie je tegenover je hebt."

Rikkoert kan de prijsschommelingen aardig opvangen vanwege de omvang van zijn zaak. Hij werkt met verschillende materialen, koopt, verkoopt en taxeert. "Kleine zaakjes hebben niet de expertise die wij hebben. Als zij willen inkopen zijn ze de halve dag bezig met taxatie, en in die tijd kunnen ze geen sieraden maken."

Van Bokhoven heeft een moeilijk jaar gehad. "Gelukkig had ik gespaard. Ik kan mijn prijzen niet verdubbelen, dan houdt ik geen klanten over. Als eenmanszaak heb ik last van de gestegen goudprijs, als ik materiaal wil kopen bij de groothandel. Wilde ik een jaar geleden een ketting van 200 euro maken, dan deed ik dat. Dit jaar moest ik eerst kijken wat ik kan bestellen en de prijs daaraan aanpassen", verzucht de edelsmid.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden