Het Gouden Kalf is flink gegroeid

Gisteravond gingen in Utrecht voor de 28ste keer de filmdagen van start. Twee kunstenaars maakten daarom een groot Gouden Kalf. Waar komt het beeld na het festival te staan?

In Utrecht staat sinds gisteren een meters hoog Gouden Kalf op het gras voor de Stadsschouwburg. In omvang – vier meter op een sokkel van anderhalve meter – herinnert het aan het bijbelse kalf, maar op deze plek herinnert het beeld aan het Nederlands Film Festival.

Gisteravond werd de 28ste editie geopend in de Stadsschouwburg. Volgende week vrijdag zullen, na tien dagen van Nederlandse films, debatten en recepties, voor de 28ste keer diverse filmmakers, acteurs, schrijvers en producenten met een Gouden Kalf worden bekroond.

Sinds Jos Stelling in 1981 zijn filmonderonsje in ’t Hoogt en Springhaver in Utrecht begon, is het met de Nederlandse film eerst heel veel slechter (het dieptepunt lag rond 1995) en toen, dankzij diverse stimuleringsmaatregelen, weer beter gegaan. Afgelopen jaar was er sinds lange tijd weer een record marktaandeel in de bioscoop, zij het vooral dankzij de romantische komedie ’Alles is Liefde’ (1,2 miljoen bezoekers).

In Utrecht zijn intussen de Nederlandse Filmdagen, meedeinend op de professionalisering van de Nederlandse filmsector, uitgegroeid tot een groot publieksfestival, dat jaarlijks rond de 100.000 bezoekers trekt. Overigens worden niet alle Nederlandse films nog vertoond op het sterk gegroeide festival (niettemin 117 premières dit jaar) en niet alle films die vertoond worden, doen mee aan de Gouden Kalveren-competitie. Voor dit jaar is ’Alles is Liefde’ een grote kanshebber. Hopelijk kijkt de jury ook wat verder dan deze filmhit, bijvoorbeeld naar het vlak voor het filmfestival in première gegane, mooie ’Calimucho’ van Eugenie Jansen.

Om het belang van het filmfestival voor de stad Utrecht te onderstrepen, kwam ontwerper Theo Mackaay samen met bronsgieter Hans Stijlaart op het idee om de kleine kalveren nu eens in het groot uit te voeren. Mackaay trok naar China waar hij meerdere grote beelden maakte. Gisteren is het Gouden Kalf naar Utrecht versleept, waar het voor de duur van het festival bij de Stadsschouwburg is gezet.

Waar het immense Kalf na het festival terechtkomt, is nog onbekend. „Het kan niet op mijn kantoor”, meldt directeur Doreen Boonekamp. „Ik weet ook pas sinds twee weken dat het er is. We zijn nog op zoek naar een plek. Er zijn genoeg mogelijke locaties in Utrecht. Leidsche Rijn zou ook kunnen.”

Of, wie weet, over een paar jaar ergens op een pleintje in het nieuwe stationsgebied in Utrecht, naast de Artplex, die in de toekomst ’t Hoogt én het filmfestival zou moeten gaan huisvesten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden