Het goud voor de handbalsters laat nog op zich wachten

nieuwe dreun | Voor de derde keer op rij verliest Nederland in de strijd om een medaille van Noorwegen. Het gat is kleiner geworden, maar de teleurstelling blijft onverminderd groot.

Met een gezicht op onweer en een lijf vol woede en frustratie houdt Nycke Groot na de verloren EK-finale tegen Noorwegen de gouden bal vast, de onderscheiding die hoort bij de eretitel van meest waardevolle speelster. Op het moment dat de opbouwspeelster de trofee in ontvangst neemt, voelt zij zich eerder een waardeloos hoopje mens, die het liefst zou onderduiken in de donkere krochten van het Scandinavium in Gotenburg.

Het gebeurt allemaal in de laatste minuut van de enerverende finale tegen de Noorse titelverdedigsters. Nederland heeft een achterstand van vijf treffers bijna weggewerkt. Angela Malestein lijkt op weg naar de gelijkmaker. Haar treffer wordt afgekeurd door de Russische scheidsrechters, die in de overtreding geen strafworp maar een vrije worp zien. Op dat moment staan er nog vier seconden op de klok.

Danick Snelder heeft de bal en wil Groot aanspelen die met een alles-of-niets-worp de gelijkmaker moet forceren. Maar de bal glipt uit de vingers van Snelder en stuitert op de voet van Groot. Het eindsignaal klinkt, het scorebord staat stil op 29-30 en de Noorse vrouwen vallen elkaar in de armen. In hun achtste opeenvolgende eindstrijd hebben zij voor de zesde keer de Europese titel veroverd.

Groot verdwijnt plots in een andere wereld. Ze loopt naar het eigen doel en botviert haar woede en frustratie met een harde trap op de paal. De beste handbalster van Europa zinkt vervolgens op haar knieën en slaat met beide handen op de grond. Groot sluit zich van haar omgeving af. Ze mijdt contact met iedereen die te dicht in haar buurt wil komen.

Het is de tweede keer binnen vijf maanden dat de Nederlandse handbalvrouwen in de laatste minuut van een belangrijke wedstrijd tegen een enorme deceptie aanlopen. In de halve finale van de Olympische Spelen in Rio poetst Nederland een ruime achterstand tegen Frankrijk bijna weg. Twee seconden voor tijd smijt Lois Abbingh bij de stand 24-23 de bal tegen de paal. Met een dreun eindigt de droom op olympisch goud.

'Helemaal leeg'

Hetzelfde gevoel van een gemiste kans op goud overheerste gisteren in het Scandinavium bij de speelsters en coach Helle Thomsen. De Deense opvolgster van Henk Groener voelt zich 'helemaal leeg' na het boeiende en meeslepende gevecht met Noorwegen. "Over vijf of tien nachten slapen zal ik trots kunnen zijn op wat we hier met z'n allen hebben gepresteerd", zegt Thomsen. "Maar ik wil goud winnen en geen zilver."

Toch past ook trots bij de prestatie op de Europese titelstrijd in Zweden. Nederland slechtte een aantal barrières. Het zegevierde onder meer over Zweden en Denemarken, twee handballanden van naam waartegen Nederland lange tijd geen winnende vuist kon maken. De derde Scandinavische drempel bleek uiteindelijk te hoog, hoewel Nederland het gat met Noorwegen in het afgelopen jaar aanmerkelijk heeft verkleind.

Thorir Hergeirsson, de bondscoach van Noorwegen, herhaalde gisteren de woorden die hij een jaar geleden na de WK-finale in het Deense Herning ook zei. "We gaan nog vaker finales tegen Nederland spelen", zei de IJslander, die nu opmerkte dat de Nederlandse ploeg zich in het afgelopen jaar enorm heeft ontwikkeld. In de WK-finale van 2015 zegevierde Noorwegen nog met 31-23, in de strijd om de derde plaats in Rio werd het 36-26 voor de Noorse vrouwen.

Eindsprint

Het verschil gisteravond bedroeg slechts één doelpunt, terwijl Nederland in de eerste helft een 13-9 voorsprong koesterde. In het resterende deel tot aan de rust scoorde Nederland nog slechts twee keer en stond er na dertig minuten een gelijke stand (15-15) op het bord. In tegenstelling tot de voorgaande wedstrijden kon Nederland in de tweede helft het verschil niet maken. Bij 23-28 werd nog een indrukwekkende eindsprint ingezet, die eindigde bij 29-30.

"Noorwegen beschikt over betere faciliteiten dan wij", aldus Thomsen. "Zij trainen vaker en dat zie je terug. Zij hebben een goed ingespeeld team dat moeilijk is te verslaan. We hebben ons zo goed mogelijk voorbereid op hun sterke aanvallers. Maar speelsters als Mork en Frafjord zijn moeilijk af te stoppen."

Na de kerstdagen gaan Thomsen en het Nederlands Handbalverbond met elkaar rond de tafel. De verwachting is dat de Deense een contract gaat tekenen tot en met de Olympische Spelen van 2020 in Tokio. Zeker na wat ze heeft laten zien in de korte tijd dat ze actief is als bondscoach. "Ik had geen makkelijker job kunnen krijgen", zei Thomsen over haar eerste twee maanden in Nederland. "Vanaf de eerste dag stonden de speelsters open voor wat ik wilde. Een perfecte groep."

groot en Broch in Ek-sterrenteam

Nycke Groot is uitgeroepen tot de meest waardevolle speelster van dit EK. Volgens de vakjury maakte de middenopbouwster niet alleen indruk met haar dertig doelpunten en dertig assist, nog vóór de finale tegen Noorwegen. Ze werd vooral gekozen omdat ze de drijvende kracht

was in de Nederlandse ploeg die zich voor het eerst wist te plaatsen voor de EK-finale. Met cirkelloopster Yvette Broch werd Groot ook uitverkoren in het All Star-team.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden