Het glimlacht en draagt een mantelpak

Het woont in Washington, het draagt een mantelpak, het is bikkelhard en glimlacht altijd. Liefhebbers van de tv-serie The powers that be kennen haar wel: de vrouw van de afgevaardigde.

TOINE VAN CORVEN; AFRA BOTMAN

Met de machtswisseling zijn in de afgelopen maanden hele hordes nieuwe afgevaardigden in Washington DC gearriveerd. De nieuwe lichting (meest mannen) wordt vaak vergezeld door een zelfstandig type echtgenote. Hillary Clinton heeft wat dat betreft de trend gezet.

Onder de nieuwkomers bevindt zich Arianna Stassinopoulos (42), schrijfster van biografieen van onder meer Maria Callas en Picasso. Omstreden boeken met een hoog roddelgehalte en veel psychologie van de koude grond. Stassinopoulos is getrouwd met de pasgekozen Republikeinse afgevaardigde Michael Huffington.

Huffington is tot nu toe niet opgevallen in Washington. Zijn echtgenote heeft echter duidelijk geen zin om onopgemerkt te blijven. Vorige week lanceerde ze een opmerkelijk plan. Haar man zal zijn jaarverdiensten als Congreslid (goed voor 133 600 dollar) moeten schenken aan een goed doel. Het goede doel is Partnership for children of Santa Barbara County, oftewel zielige kindjes. Mevrouw Huffington is natuurlijk mede-oprichtster van het fonds. De Huffingtonnetjes (behalve het echtpaar twee dochters, Christina Sofia en Isabella Diane) hoeven er geen hap minder om te eten, want Michael is van huis uit miljonair, vanwege de olie-inkomsten van zijn uit Texas afkomstige familie.

De liefdadigheid van Stassinopoulos komt niet zo maar uit de lucht vallen. Ze verbindt er een zelfgebreide ideologie aan. In de Herald Tribune onthult ze die: het gaat om het vierde instinct. De eerste drie zijn overleven, seks en macht. Het vierde instinct doet de mens zoeken naar een doel dat niet rechtstreeks ten goede komt aan jezelf. Een instinct dat de mens een beetje boven zichzelf uit laat stijgen. Wat de schrijfster betreft, dienen hebzucht en egoisme plaats te maken voor altruisme en medeleven, en bij te dragen aan een vriendelijker en warmer Amerika, dat land waar George Bush het graag over had, maar vergat te vormen. Stassinopoulos heeft er zelfs een boek over geschreven: 'The fourth instinct', dat binnenkort zal verschijnen.

Mantelpak (2)

Arianna Stassinopoulos-Huffington (in de betere kringen van Amerika plakken de vrouwen graag de naam van hun man achter hun eigen naam) is niet van de straat. Ze werd in Griekenland geboren en studeerde in Cambridge. Ze gaat gemakkelijk en vooral ook openlijk om met de groten der aarde. Ze neemt graag tegendraadse standpunten in, of het nu om feminisme gaat ( "een man is nu eenmaal anders dan een vrouw, en daarmee uit" ) tot Picasso ( "een groot kunstenaar, maar een onaardige man" ) en heeft haar carriere ermee opgebouwd.

In 1981 werd ze beroemd met haar biografie over Callas, 'De vrouw achter de legende'. Ze schokte de culturele elite, niet dat het zo'n geweldig boek was, maar meer omdat ze zoveel gejat had uit andere boeken. In 1982 lanceerde ze zichzelf in Manhattan.

Ze papte aan met de leidende figuren in het uitgevers- en televisievak. Ze gaf dineetjes, stuurde iedereen die ertoe deed gesigneerde boeken, en liet zich zien op society-plaatsen. Het liep allemaal lekker, maar er was nog een tekortkoming: Arianna had geen echtgenoot. Haar societyvriendin Ann Getty hielp haar uit de brand. Stassinopoulos: "Ze zei: 'je moet maar eens trouwen', pakte een blocnote en begon de namen op te schrijven van alle beschikbare mannen die ze kende."

Vervolgens stelde Getty haar voor aan oliemiljonair Michael Huffington. In 1986 trouwden ze. Huffington kreeg een baan in de politiek, iets diplomatieks, en het echtpaar vestigde zich in een droomhuis in Georgetown, bij Washington. De droom raakte enigzins verstoord door de miskraam die Stassinopoulos daarna kreeg. Gelukig kwam alles goed en werden er uiteindelijk twee dochters geboren. Een paar jaar lang bewoog Arianna zich wat op de achtergrond van het societyleven aan de oostkust. Dat heeft ze nu, in het kielzog van Hilary Clinton, op haar eigen manier doorbroken.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden