Het ging om een oude Russische Buk-raket

TEUN LAGAS

Dat is zeker: het was een Buk. Om precies te zijn: vlucht MH17 werd geraakt door 7000 tot 8000 stalen fragmenten uit een raketkop van het type 9N314M. Een raketkop die werd gedragen door een 9M38 raket of een iets nieuwe versie 9M38M1. Een raket afkomstig van een mobiele Buk-luchtafweerinstallatie. Allemaal van Russische makelij.

Al die spullen konden volgens de onderzoeksraad aanwezig zijn in Oost-Oekraïne, waar de Russich gezinde separatisten de dienst uitmaakten.

Maar wie precies de vinger aan de knop had? Aan die vraag waagt de onderzoekscommissie zich niet. De belangrijkste conclusie over de schuldige raketinstallatie is daarmee dat dit wapensysteem aanwezig was in het oorlogsgebied. En dat het raketwapen ergens tussen 1979 en 1983 is geproduceerd in de voormalige Sovjet-Unie.

De Buk-raket vindt z'n doel via radargeleiding. De radar wijst een doel aan, de raket vliegt er heen en de raketkop ontploft vlak naast het vliegtuig en slingert al die duizenden metalen deeltjes tegen de romp. Opmerkelijk is dat het mobiele Buk-luchtafweersysteem ook zelf kan vuren, dus automatisch een doelwit kan zoeken en aanvallen.

Een belangrijke aanwijzing dat het ging om uitgerekend deze Russische raketkop is de vorm van de metalen deeltjes die werden gevonden in het wrak van de MH17 en in de lichamen van de drie bemanningsleden in de cockpit. Het vliegtuig blijkt geraakt door zowel vierkante als vlindervormige projectielen. Precies de vormen die worden gebruikt in deze raketkop. Onderzoeksleider Joustra noemt dit 'een vingerwijzing richting de dader'.

Dat is echter nog steeds geen bewijs waarmee de daders met zekerheid kunnen worden aangewezen. De Russen verdedigen zich met het argument dat dit type raket(installatie) allang uit hun wapenarsenaal is verdwenen.

Allerlei groepen, (lees Oekraïne) kunnen net zo goed met dat oude grond-luchtwapen aan de slag zijn geweest, zeggen de Russen. Daar mag het nog lopende justitieel onderzoek zich verder over buigen.

Voordat de onderzoeksraad vaststelde dat het wel degelijk een aanval met een Buk-raket is geweest, moesten andere scenario's worden uitgesloten. Vlucht MH17 kan niet zijn geraakt door een wapen van een ander vliegtuig, zo is komen vast te staan. Dat had heel andere sporen op de neergestorte romp nagelaten.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden