Het gevaarlijkste dier op aarde? De Mug

Mug. Beeld ap
Mug.Beeld ap

Het lijkt een onschuldig beestje met weinig andere functie in de natuur dan je uit je slaap te houden tijdens een zwoele zomernacht. Maar niets is minder waar: de mug is een massamoordenaar pur sang.

Niet de haai, het nijlpaard of zelfs de mens maakt de meeste slachtoffers per jaar, het is dat kleine zoemende ettertje dat van die venijnige bultjes achterlaat als hij zich heeft gevoed. En hoewel dit inderdaad het schadelijkste is dat de Nederlandse mug doet, geldt dat niet voor muggen in de rest van de wereld. Ongeveer 725.000 mensen sterven per jaar aan een ziekte die wordt overgebracht door muggen. Malaria is ongetwijfeld de meest bekende ziekte en goed voor 600.000 doden per jaar, maar ook knokkelkoorts, gele koorts en een hersenontsteking genaamd encefalitis, in Japan bekend onder de naam 'De pest van het Oosten', worden veroorzaakt door de mug.

Tijgermug rukt op
Hoewel de oud-Hollandse mug in principe onschuldig is, lijkt het erop dat een invasie van exotische tijgermuggen op de loer ligt. Het zwart-wit gestreepte prikbeest duikt steeds vaker op in ons land. De eitjes van deze muggensoort reizen mee in achtergebleven restjes water in geïmporteerde autobanden. Bij warm weer komen die uit, dus vandaar dat in augustus op diverse plaatsen melding werd gemaakt van tijgermuggen. Heel vervelende beestjes, want ze prikken niet alleen bij schemering, maar ook overdag. Toch is het nog te vroeg om in paniek te raken; bij de muggen die tot nu toe zijn gevonden zijn geen virussen aangetroffen.

Bill Gates, die zich al jaren inzet voor de bestrijding van malaria, heeft op zijn blog deze week uitgeroepen tot 'Week van de Mug'.

Muggenfeitjes
Er zijn meer dan 2500 soorten muggen en die leven overal op de aarde, behalve op de Zuidpool.

Tijdens het broedseizoen zijn er zoveel muggen dat ze de grootste groep dieren op aarde vormen, op termieten en mieren na.

Meer dan tienduizend mensen stierven door muggen tijdens het graven van het Panamakanaal.

Dodelijkste dieren op aarde. Beeld gatesnotes.com
Dodelijkste dieren op aarde.Beeld gatesnotes.com
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden