Het gesprek van de dag in Italië: Silvio wil terug

'Het bedrijfsleven heeft mij nodig'

De officiële aankondiging van de persoon in kwestie is er (nog) niet, maar in Italië is het wel het gesprek van de dag: Silvio Berlusconi zou weer een gooi willen doen naar het premierschap. Als leider van de centrumrechtse partij Volk van de Vrijheid (PdL) zou hij zich bij de verkiezingen, voorjaar 2013, kandidaat stellen. Partijgenoten bevestigen het, en hijzelf zou deze week hebben gezegd: "Het bedrijfsleven vraagt om mijn terugkeer."

Van de 75-jarige mediamagnaat - die de verkiezingen in 1994, 2001 en 2008 won - werd sinds november weinig vernomen. Toen moest zijn regering vanwege de financiële turbulentie in de eurozone plaatsmaken voor het zakenkabinet van Mario Monti. Berlusconi had de veertiger Angelino Alfano al als zijn toekomstige troonopvolger aangewezen; hijzelf zou een wijze raadgever worden, op de achtergrond.

Maar de afgelopen weken stond Berlusconi ineens weer in de schijnwerpers. Hij zei wel minister van financiën te willen worden. Hij pleitte voor een terugkeer naar de lire. En nu dus dit: een comeback.

De voorpagina van zijn krant Il Giornale kopte gisteren vet: 'Waarom Berlusconi terugkeert.' Het zou allemaal om een opiniepeiling draaien, waaruit blijkt dat de PdL met Alfano als partijleider en zonder Berlusconi ongeveer 10 procent van de stemmen zou krijgen, maar met Berlusconi als kandidaat-premier en verder een fikse verjonging van de partijtop zou de PdL bijna 30 procent van de kiezers kunnen veroveren.

Met die PdL, bijna twintig jaar geleden opgericht door Berlusconi als Forza Italia, gaat het niet lekker. De partij steunt de regering-Monti in het parlement, maar eenheid ontbreekt volledig en Alfano mist charisma. Veel parlementair journalisten geloven niet dat de wat uitgebluste mediamagnaat werkelijk nogmaals premier wil worden; zij denken dat het aan de kant schuiven van Alfano en het zichzelf op de voorgrond plaatsen, bedoeld is om de partij overeind te houden en weggelopen kiezers aan te trekken.

En commentator Stefano Folli van zakenkrant Il Sole 24 ore zegt: "Berlusconi kan zich niet neerleggen bij het verlies aan invloed die hij bijna twee decennia heeft uitgeoefend. Hij wil niet terug naar Palazzo Chigi, maar wil wel een cruciale rol in de Italiaanse politiek blijven spelen en zich kunnen blijven bemoeien met zaken als justitie en mediawetgeving."

Monti benadrukt niet te willen aanblijven na de verkiezingen. Maar niemand weet hoe Italië en de euro er in de lente voorstaan en of de tijd dan rijp is voor een gekozen regering. Bovendien is de oud-premier wispelturig; hij zou zomaar ineens iets kunnen zeggen als: "Ik opnieuw premier? Dat heb ik nooit gezegd."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden