Het gesprek bij de oesters en kaviaar gaat niet meer over het goede doel

AMSTERDAM - Het is misschien wat wrang, oesters en kaviaar eten ten behoeve van de arme kindertjes in de Derde Wereld. En in Nederland is het ook niet zo'n bekend fenomeen. Maar voor het vijftigjarige jubileum van Unicef wilde het Amstelhotel graag zo'n feest organiseren.

HARMEN VAN DIJK

“Ik wil niet zeggen dat het doel alle middelen heiligt, maar als er zo'n particulier initiatief komt is dat mooi. Er zijn allerlei manieren om geld binnen te brengen voor het goede doel en dit is er één,” zei H. A. van Karnebeek, lid van het dagelijks bestuur van Unicef. Nee, cru vindt hij het niet om een buffet te organiseren voor de actie tegen ondervoeding die Unicef momenteel voert.

Afgelopen vrijdag was er voor het grote publiek al een gala op TV, maar het geld dat een beduidend intiemer gezelschap bereid was aan het kinderfonds van de Verenigde Naties te spenderen, is natuurlijk ook zeer welkom.

De opbrengst van de toegangskaarten, à raison van 150 gulden kwam geheel ten goede aan Unicef omdat het eten belangeloos ter beschikking werd gesteld door het hotel. “De mensen die hier zijn gekomen hebben er best wat voor over gehad, ze zitten hier niet voor niks,” aldus Van Karnebeek.

'Society minnend Nederland' had in groten getale kaartjes gekocht en was op zijn en haar paasbest naar het Amsterdamse hotel getogen voor het goede doel. Een onderonsje van het échte grote geld in Nederland, geen bekende gezichten uit de televisiewereld. In de Spiegelzaal van het Amstelhotel waren niet eens genoeg stoelen om iedereen een plaatsje te bieden. Daar werd, na het nuttigen van een glas champagne de avond geopend met een 'wervelende modeshow', verzorgd door een Amsterdams modehuis. Daarop volgde een veiling, georganiserd door veilinghuis Christies. De uiteenlopendste objecten waren ter beschikking gesteld, van een dertig jaar oude fles whisky tot een eerder op de avond geshowde avondjurk. Het meest in het oog sprong het originele en unieke kunstwerk van Patty Harpenau, bestaande uit haar werkuitrusting: jeans, een gesigneerd T-shirt en penselen. Het bracht na enig aandringen van veilingmeester Roel Boven 500 gulden op. Het meeste werd betaald voor een etentje waarbij de kok van het Amstelhotel thuis zou komen bij de hoogste bieder - 3500 gulden - en een litho van Salvador Dali, die voor 5 000 gulden van de hand ging.

Van Karnebeek was zeer tevreden over het financiële eindresultaat van de avond. Hij kon, onder een beschaafd applaus, een cheque van 65 000 gulden in ontvangst nemen. Hij bedankte de aanwezigen voor hun vrijgevigheid, ook namens degenen aan wie het geld ten goede zal komen.

Daarna konden de gasten in de rij voor het buffet. De onvermijdelijke oesters en kaviaar en verder sandwiches, spiesjes met sappig rundvlees, fruitsalades en pastagerechten. Het goede doel was geen onderwerp van gesprek meer tijdens het nuttigen van de exquise gerechten uit de keuken van het Amstelhotel. De toch wel wat blote jurken van de modeshow, de saaiheid van de financiële wereld en de voortgang van de studie op de business-school hielden de gemoederen meer bezig. Ach, iedereen doet op zijn manier iets voor het goede doel.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden