Het Geschil

Een serie over klachten en klagers. Vandaag het medisch tuchtcollege. LE:

Het regionaal tuchtcollege in Amsterdam heeft de Noord-Hollandse psychiater die eind november werd gehoord na verschillende klachten twee officiële waarschuwingen gegeven.

De psychiater was al wat ouder. Hij werkte nog uitsluitend als keuringsarts, maar dat had hij dan ook flink aangepakt. Hij had een bv waarin hij zich liet bijstaan door maar liefst drie parttime psychologen en een secretaresse. Hij gebruikte een gecomputeriseerde Amerikaanse test, waarvoor de gebruiker fors moet betalen.

Na het maken van de tests besprak de psychiater de uitslag met de betrokkene. Bij een gymnastiekleraar en een werkloze filosoof was hij in de fout gegaan.

De gymnastiekleraar was verbolgen omdat de psychiater hem ervan verdacht dat hij opzettelijk fouten in de test maakte. De psychiater meende dat de leraar misschien uit was op ziektewinst. Ronduit beledigd was de gymnastiekleraar omdat de psychiater vaststelde dat hij beter niet meer met kinderen kon werken.

De toorn van de leraar was begrijpelijk, omdat hij lang geleden beticht was van intimiteiten met meisjes. Hij was later van alle blaam gezuiverd en had 23 jaar zonder problemen met jongeren gewerkt, maar dat was de psychiater ontgaan.

Ook plakte de psychiater in een kort nagesprek allerlei ernstige ziektebeelden op de man, zoals schizofrenie en manische depressiviteit. De man ging volledig overstuur naar huis, waar hij weken bleef tobben over deze bejegening.

De psychiater ontkende in november dat hij zich zo had gedragen en beweerde dat het gesprek met de leraar lichamelijke opvoeding veel langer had geduurd dan deze nu zei. Ook ontkende hij dat hij het woord 'belazeren' had gebruikt in verband met de manier waarop de leraar de test had ingevuld.

Het tuchtcollege twijfelde echter niet meer aan de bewering van de leraar dat er in het rapport dat de arts opstelde allerlei onjuistheden zaten. Dat stond tenminste zwart op wit. Tegen de constatering dat hij niet meer met jongeren kon werken, maakte het tuchtcollege 'veel bezwaar'.

“Een uitspraak van een psychiater in deze vorm moet wel aanleiding geven tot misverstanden”, schrijft het college in zijn uitspraak. Het leidde dan ook in het rapport van de psychiater tot 'ongefundeerde uitspraken', vond het college.

De psychiater kreeg een waarschuwing voor zijn behandeling van de leraar. Ook voor hoe hij de werkloze wijsgeer had bejegend kreeg hij die maatregel.

De wijsgeer was oorspronkelijk filmlaborant en had rugklachten en terugkerende depressieve buien gekregen. De psychiater vond de man eigenlijk niet ziek. Wel was hij chronisch ontevreden, waarbij hij de schuld van de meeste ongemakken aan anderen gaf. De psychiater verwachtte geen verbetering, of de man nu een therapie zou volgen of niet.

De psychiater beschuldigde de man ervan dat hij de test opzettelijk had verknoeid. In het rapport dat de psychiater schreef, stond onder meer dat de filosoof, 'een reus van een vent', al acht jaar zonder reden in de WAO zat. Ook zei de arts dat de man niet depressief maar mensenschuw was en een zwakke sociale instelling had. De psychiater vond dat de man best kon werken, als hij in staat was om wijsbegeerte te studeren en de vechtsport aikido te beoefenen. De filosoof vond dat de psychiater in zijn rapport blijk gaf van vooringenomenheid en hij nam het de psychiater ook kwalijk dat hij er opmerkingen over de vrouw van de wijsgeer in had opgenomen zonder haar ooit te hebben gezien.

Ook nu weer kon het college niet uitmaken wie er nu precies de waarheid sprak, maar dat de psychiater onvoldoende zorgvuldig was geweest stond wel vast. Uit de formuleringen bleek vooringenomenheid en subjectiviteit en dat hij ook zijn mening gaf over de vrouw van de wijsgeer was overbodig en irrelevant.

Het was in strijd met het belang van een goede uitoefening van de individuele gezondheidszorg en daarom kreeg de psychiater een officiële waarschuwing.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden