Het geld, gezien vanuit een Porsche

Er schijnen nog veel schandalen los te moeten komen, maar nu al heeft HP/De Tijd 1997 gepromoveerd tot 'Het jaar van het geld'. En zoals dat hoort: zelfs het schrijven over het grote geld is een kwestie van gokken en soms wat pech. Dat bewijst Elsevier deze week met het omslagverhaal 'Hollandse banken veroveren de wereld'.

RUUD VERDONCK

Op het eerste gezicht ziet dat er, mét het nieuws van dinsdagavond over ING Barings en BBL, uit als een geslaagde gok. Maar ja, hoe eindigt de coverstory? “ABN Amro en ING beloofden zes jaar geleden in hun respectieve fusieprospectussen plechtig een tweede bancaire thuismarkt te vormen in een of ander land in West-Europa. Veel is er gebeurd bij beide instellingen, maar die Europese belofte moet nog worden waargemaakt. Typisch Nederlands, dat niemand daar een probleem van maakt.”

En nog erger pech: aanhangsel van het hoofdverhaal is een interview met ING-topman Godfried van der Lugt. Hij verzucht: “Als er een grote transactie of overname speelt, hebben we het zwaar.” Maar wat BBL betreft zwijgt hij en verwijst Elsevier alleen naar het verleden, toen ING al eens een bij voorbaat kansloos bod op de Bank Brussel Lambert deed. “Sindsdien stelt ING zich tevreden met een twintig-procentsstemrecht waarmee onder meer wordt voorkomen dat een ander met BBL aan de haal gaat.”

'Het jaar van het geld' in HP/De Tijd is een special met onder andere een discussie met Pim Fortuyn, Jan des Bouvrie en Geerten Meijsing over schaamte en joie de vivre. Meijsing: “Ik vind dat je met rijke mensen een veel groter gespreksonderwerp hebt en dat je makkelijker met ze kunt omgaan, omdat ze een stijl hebben die bij rijkdom hoort. In Nederland is dat natuurlijk allemaal anders. (...) Ook al hebben ze hier geld en grote jachten en weet ik wat, dan nog blijven ze eruit zien als Nederlanders. Ze kunnen niet leuk met geld omgaan. En ze zijn niet echt en vanzelfsprekend gastvrij. Er blijft iets benepens hangen.” De heren wisselen ervaringen uit met een zwarte Porsche, een rode Ferrari, een oude CX, een Jaguar Convertible, een verlengde Jaguar, een BMW en een Mercedes. Van dat soort ruimdenkend volk.

Verder bevat de special ook een stoomcursus beleggen: how to bluff your way in finance. Enfin, pagina's lang volop troost voor Elsevier, dat voor z'n inhoud ongeveer een dag te laat uitkwam, maar HP/De Tijd loopt al gauw een vijf jaar achter.

Vrij Nederland bezorgt deze week een interview met bondscoach Guus Hiddink die behendig door zijn explosieve materie manoeuvreert. Verder een reportage over gratis heroïneverstrekking in Zwitserland. En een interview met Maarten Engwirda, mede-opsteller van de Kamerlijst van D66. Vraag: wat heeft mevrouw Van Vliet op haar conto als Kamerlid? Engwirda: “Wat ze heeft gepresteerd, weet ik niet. Over zulke details hebben we in de commissie niet gesproken. Dat we haar weer geschikt vinden, is een collectieve wijsheid van de commissie.” Ook in het blad een onthullend verhaal over ondergang en opkomst van de Amsterdamse VVD-lijsttrekker Harry Groen.

De Groene gaat op zoek naar de bronnen van het geweld in Algerije. En verder een met merkbaar veel pret opgeschreven maar niet echt verhelderende zoektocht naar het antwoord op de vraag: wie heeft wie verlinkt op de beurs. Plus (evenals HP/De Tijd) een interview met Arie Kuijper die de biografie van Abel J. Herzberg heeft voltooid.

HN heeft een uitgebreid interview met Europarlementariër Arie Oostlander over het CDA: “Altijd die zelfverwijten en dat schuldgevoel, dat is de ziekte van het christendom.” Verder biedt het blad een mooi, dromerig en vol bewondering geschreven verhaal over Astrid Lindgren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden