Column

Het gejammer over dat het allemaal beter en groter kan in ons voetbal

Henk Hoijtink. Beeld Maartje Geels
Henk Hoijtink.Beeld Maartje Geels

De voetbalweek in een notendop: de vrouwen gaan naar het WK, bij de mannen blijft alles bij het oude, met een eredivisie van achttien clubs en hier en daar wat kunstgras. Verschillende dingen, ja, toch ook een overeenkomst: de verongelijktheid, het ongeduld, het gejammer ook waarmee wordt beweerd dat het zoveel beter of groter zou moeten kunnen.

Dat gebeurt met grote woorden. Grote woorden kunnen handig zijn in een column, maar – nog een overeenkomst – het lukt me in beide gevallen niet ze te gebruiken, ze in te voelen.

In het kort wat je dan hoort. Interlands van de vrouwen trekken (in Nederland) volle tribunes en ze worden op tv massaal bekeken – dan kan het niet anders of steeds meer meisjes gaan voetballen en vrouwenvoetbal zal en moet beduidend groter worden. Ergerlijk en kortzichtig is bij de mannen het geharnaste eigenbelang waarmee kleinere clubs veranderingen blokkeren.

Eerst de vrouwen, zoals het hoort. Niets ten nadele van hun prestaties (hoe zou dat kunnen?), maar als ze weer eens kunnen juichen, wordt er nogal wat verward. Dit zouden, wordt dan verondersteld, meer meisjes willen, veel meer meisjes. Het aanzuigende effect in een sport (meer wielrenners, meer tennissers, meer autocoureurs) is al in menig onderzoek gerelativeerd: zo werkt het in de praktijk vaak toch niet.

Vrouwenvoetbal is de snelst groeiende sport in Nederland, ja. Maar dat is relatief, logisch nog in een kleine sport. In absolute zin zijn gym, hockey en tennis bij vrouwen/meisjes populairder.

Dat verbaast toch niet? Het is toch niet zo vreemd dat ook veel meisjes voetbal niet leuk vinden, zeker niet om te doen? Er zijn elegantere sporten denkbaar.

Er zit voor vrouwenvoetbal een grens aan, dacht ik al steeds, en toen kwam deze week het jaarverslag van de KNVB. In het afgelopen seizoen, het jaar nota bene na de Europese titel, nam het ledental bij de vrouwen met 4000 toe. Ja, dat leest u goed. Nee, dat is niet veel – 2,79 procent, wordt becijferd. Het daalde zelfs licht in de categorie van 10 tot 15 jaar, de potentiële aanwas.

Is het dan niet vreemd om te horen pleiten voor een sterkere competitie in Nederland (nu één met negen clubs, voor lege tribunes), voor meer salaris voor de hier spelende vrouwen (waar vandaan?) of voor een verplichte vrouwenafdeling bij alle eredivisieclubs, waarvan sommige met een kunstgrasveld voor de centen het hoofd boven water houden?

Zo zijn we bij de mannen. Ja, de kleinere clubs verhinderden deze week een kleinere eredivisie met play-offs, die ons voetbal wellicht goed hadden kunnen doen. Ik ben allang een verklaard voorstander, maar ik heb makkelijk praten. Ik denk aan de top, hoe het daar iets beter zou kunnen worden en hoe dat, doorredenerend, dan ook een positief effect op de rest zou kunnen hebben. Dat kleinere clubs erbij willen blijven en dat laatste niet een, twee, drie willen geloven, zo vreemd is dat natuurlijk niet.

Dan kun je hard gaan schreeuwen dat dit ergerlijk is, kortzichtig en visieloos. Dat de zeggenschap voor kleinere clubs ons voetbal gijzelt, ook zo’n lekker vet woord dat je dan gauw hoort. Maar dit is democratie, voetbaldemocratie. Verandering van het systeem, het stemreglement? Bedenk waar je dan voor pleit: voetbaldictatuur, of die richting op.

Nee, het is jammer, geen kleinere eredivisie, maar dramatisch voor ons voetbal natuurlijk ook weer niet (en kunstgras van die kleinere clubjes ook niet). En nee, de voetbalsters worden niet in de knop gebroken. Geen spetterende woorden: het is wat het is, bij de mannen en de vrouwen.

Chef sport Henk Hoijtink bespreekt in zijn columns de voetbalwereld. U leest alle columns in zijn dossier.

Lees ook:

Dat de voetbaldemocratie kan frustreren, is te zien aan Edwin van der Sar

Er komt geen eredivisie met zestien clubs en ook geen ban op kunstgras. Kleinere clubs willen het niet. En of ze zullen zwichten voor de nieuwe natuurgraspremie?

Lees ook:

Oranje Leeuwinnen plaatsen zich voor WK in Frankrijk

Na een vroege rode kaart dreigde een zware avond voor de voetbalsters van Oranje, maar uiteindelijk bleef de ploeg van bondscoach Wiegman knap overeind tegen Zwitserland. Oranje gaat naar het WK.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden