Het geitenprobleem

De Statiaan Chester Rouse is natuurlijk heel blij met alle WNF-activiteiten (de St.Eustatius National Parks foundation (Stenapa) legt met WNF-geld een onderwaterpark aan), maar zijn grootste zorg is en blijft het geitenprobleem. Op zijn eiland met 2300 inwoners zijn namelijk zo'n 6000 geiten verantwoordelijk voor ernstige erosie. “Daardoor verliest St. Eustatius per jaar wel een meter kustlijn”, vertelt Rouse, wiens eigen geiten grazen op omheind terrein. De meeste geitenhouders laten de dieren los lopen; dat is immers goedkoper. En dus wordt elk kiemend plantje weggevreten en raast er regelmatig een stuk klif naar beneden. Want door het klimgedrag van de duizenden geiten kalven de steilste hellingen af. Als er niet gauw iets gebeurt, valt zelfs het historische fort Oranje van zijn hoge rots. Datzelfde lot bedreigt de oude suikerfabriek boven de haven.

Doordat de dieren alles eten wat hun voor de bek komt, verarmt de lokale flora. Stenapa maakt zich vooral zorgen over de zeldzame Statiaanse morning glory. De ernstig bedreigde Antillen-leguaan, die op nog maar acht eilanden te vinden is, houdt het ook niet lang meer vol, als zijn voedsel in de gretige geitenbekken verdwijnt.

Waar planten en wortels zijn weggegraasd, dringt het regenwater niet meer de grond in, maar stroomt het met een noodgang de heuvels af. “En daardoor verliezen we ook nog eens de vruchtbare toplaag”, klaagt Rouse, die bij Ruimtelijke Ordening en Beheer werkt. “Bovendien spoelt het zand de zee in, waardoor het koraal stikt. En wat hebben we aan een onderwaterpark zonder koraal?”

Geleidelijk dringt bij de boeren het besef door dat de situatie alarmerend is. Op initiatief van de Farmers Cooperative, waarvan Rouse voorzitter is, heeft Ruimtelijke Ordening en Beheer overheidsgrond beschikbaar gesteld voor intensieve beweiding. Daar gaan binnenkort de eerste geiten naar toe. De kuddes die met hun geklauter het fort ondergraven, zijn het eerst aan de beurt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden