Het geheim van Sjinkie Knegt

Sjinkie. Zo heet een jongen uit Friesland toch niet. En waarom eindigt zijn achternaam niet op -ga of -sma, zoals het hoort? Als je zijn gelaatstrekken bestudeert, zie je ook al geen Fries. Blauwe ogen en blond haar: vergeet het maar. Exotische trekken heeft hij, en grote donkere ogen die schalks de wereld in kijken. Maar zo gauw hij zijn mond open doet, weet je beter. Shorttracker Sjinkie Knegt klinkt als een echte Fries, ís een echte Fries. Of beter: een Bantegaër, wonend op het drieprovinciepunt Friesland-Overijssel-Flevoland. Hij is zo verknocht aan zijn dorp Bantega dat hij voor geen goud op een flatje in Heerenveen wil wonen.

Sjinkie is sowieso anders dan zijn collega-schaatsers. Gisteren nog, op het EK in Dresden, werd hij gediskwalificeerd omdat het hem allemaal niet zinde. Hij was ontevreden en finishte op de aflossing met zijn middelvinger in de hoogte. Weg klassement.

Typisch Sjinkie - hij doet het op zijn manier. Slapen tussen z'n trainingen door om te herstellen? Doet 'ie niet aan. Laat hem maar klussen in de schuur naast het huis. Sjinkie is metaalbewerker. Van met zijn handen bezig zijn wordt hij net zo rustig als van slapen. En dus klust hij aan een Volkswagen 1500 uit 1966. Aan de schaatsen van zijn collega's: hij brengt kleine verbeteringen aan, met metalen plaatjes, zodat iedereen wat hoger op de schaats staat. Of hij werkt aan een nieuw slijpblok, speciaal door hem ontworpen, omdat hij de bestaande blokken maar niks vond. Zijn slijpblok blijft tenminste recht en het is nog een stuk lichter ook. Veel handiger voor op reis.

Zou het helpen in de vingerplaatsing op het ijs, dat Sjinkies fijne motoriek zo goed ontwikkeld is? Een fascinerend fenomeen vind ik dat, die vingers op de baan in de bocht. Ik probeer altijd te ontdekken hoe die techniek precies in elkaar zit. Volgens mij moet je je hand namelijk precies goed neerzetten, anders glij je alsnog weg. Maar het gaat te snel om dat goed te kunnen analyseren en ondanks dat schaatsers hele verhandelingen kunnen houden over de scherpte en de kromming van hun ijzers hoor je ze nooit uitleggen hoe dat moet, die vingers op het ijs zetten. Shorttrackers voegen vaak gladde bolletjes toe op de vingertoppen van hun snijvaste handschoenen, las ik ergens. Zou Sjinkie dat ook zelf doen, speciale bolletjes op zijn handschoenen zetten? Is dat zijn geheim?

Want dat hij een geheim heeft, is duidelijk. Anders schiet je niet zo gemakkelijk onder je tegenstanders door, om vanuit laatste positie tweede te worden op de 500 meter op de EK en daarmee op het nippertje een olympisch ticket te verdienen. Laat staan dat je dat doet als je een half jaar geleden nog in de lappenmand lag met een scheur in je meniscus. De meeste sporters zouden volledig in de stress schieten.

Sjinkie niet. Piekeren, daar doet hij normaal gesproken niet aan. In heikele situaties blijft hij meestal rustig. Het komt wel goed, zei hij tegen iedereen. En hij verdween naar de schuur om te klussen. Hij zou zich vlak voor de Spelen wel laten zien. Zo gezegd, zo gedaan.

Sjinkie heeft een Chinese oma. Vandaar dat hij zo heet. En vandaar ook die exotische ogen, vermoed ik. Maar ik denk dat hij niet enkel z'n ogen van zijn oma heeft geërfd. Het lijkt wel alsof ze hem ook een flinke dosis Aziatische lenigheid, explosiviteit en rust heeft meegegeven. Combineer dat met Friese schaatsgenen en voilà: Sjinkies geheim ontrafeld - al behoeft zijn vingerplaatsing bij de finish, recht overeind richting jury, nog enige finetuning om zich écht bij de wereldtop te scharen.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden