Het geheim van Katie Ledecky: veel ademen en vlinderslagkicks

Met vier gouden medailles op vrije slag steelt 18-jarige Amerikaanse de show op WK in Kazan

Ze is een vrouw, maar zwemt als een man. En ze is nog sneller ook dan de meeste collega's van het andere geslacht. Katie Ledecky ontpopte zich op de wereldkampioenschappen zwemmen in het Russische Kazan tot de sensatie van de week. Van het jaar, zelfs.

De 18-jarige Amerikaanse won goud op de 200, 400, 800 en de 1500 meter vrij. Een ongekende prestatie die nog nooit eerder is vertoond. Haar geheim? Een uitzonderlijke onderwatertechniek en het hoofd van een winnaar. Ledecky denkt niet aan de lengte van de afstand, maar wil 'gewoon hard zwemmen'. Hoeveel banen het ook zijn. En dat kan ze als geen ander.

Normaal gesproken zijn de prijswinnaars op de 200 vrij geen atleten die je om de medailles ziet strijden op de 1500 vrij. Voor de één is de 200 te kort, voor de ander de 1500 te lang.

Maar niet voor de alleskunner uit Washington, die wereldrecords verpulvert alsof het niets is. In Kazan scherpte Ledecky de snelste tijd ter wereld op de 800 en 1500 meter aan. Ze werd de eerste vrouw ooit die met haar tijd van 8.07.39 onder de 8 minuten en 10 seconden dook op de 800 vrij.

"Niet normaal", oordeelde Sharon van Rouwendaal. De Nederlandse zwemster die deze WK drie zilveren medailles bij elkaar sprokkelde, zwom ook de finale van de 800 en tikte in die race als achtste en laatste aan. Voor haar is het nog een zoektocht naar de juiste indeling op dat zwemnummer.

Ledecky hanteert één strategie: meteen op kop gaan en blijven doorknallen. Het grote verschil tussen de Amerikaanse zwemsensatie en de rest van het veld, is haar uitmuntende techniek in de onderwaterfase.

De Amerikaanse maakt vier stevige vlinderslagkicks onder water na ieder keerpunt, waarmee ze een hoop winst pakt. Ze is de enige zwemster die dat doet op de lange afstanden, waar de wedstrijden meestal gewonnen worden in de tussengedeeltes voor en na de kant. De start en keerpunten zijn daar van minder groot belang. Tactiek des te meer.

Het maken van vlinderslagkicks na ieder keerpunt zijn voor haar concurrenten te vermoeiend op de lange zwemnummers. Bovendien beheersen sommige zwemmers die techniek niet tot in de puntjes.

De meeste specialisten op de 1500 meter stoppen al bij het eerste keerpunt met een lange onderwaterfase, die in het sprinten wel gebruikelijk is omdat je er veel snelheid uit haalt. Ledecky blijft het een groot gedeelte van de race volhouden, waardoor ze een voorsprong creëert die niet meer in te halen is.

Een ander wapen: 1 op de 2 slagen ademen. Op de sprint wordt bijna geen adem gehaald. Ranomi Kromowidjojo hapt op 50 meter twee keer even naar lucht. Ledecky haalt iedere twee slagen adem, telkens aan de rechterkant.

Van Rouwendaal wil die techniek ook uitproberen. De 21-jarige zwemster, die in het Franse Narbonne traint, haalt meestal 1 op de 3 slagen adem. De ene keer ademt ze aan de rechterkant, de andere keer links.

Dat wisselt ze af met kortere pauzes tussen het ademen waarin ze ook 1 op de 2 slagen ademt. "Het is net wat je gewend bent", aldus Van Rouwendaal. "Ledecky heeft er veel profijt van. Hoe meer je ademt, des te meer zuurstof en energie je binnen krijgt."

Ledecky wint er vier keer goud mee. Tel dat op bij een het karakter van een winnaar en het wonderkind is compleet.

undefined

Hartklachten Sun Yang

Hartklachten hebben de Chinese topzwemmer Sun Yang gisteren uit de WK-finale van de 1500 meter vrije slag gehouden. De olympisch kampioen en titelverdediger kwam niet opdagen, waardoor baan drie leeg bleef. De Italiaan Gregorio Paltrinieri pakte het goud. De afwezigheid van Sun leidde tot veel speculaties. Hij zou bij het inzwemmen een vrouwelijke collega hebben geslagen en daarom zijn gediskwalificeerd. Op een chaotische persconferentie van de Chinese ploeg beweerde hij fysieke problemen te hebben. Sun Yang werd vorig jaar voor drie maanden geschorst, omdat hij een verboden medicatie had gebruikt voor een hartprobleem.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden