Het geheim van het perfect gebakken ei

Waarschuwing: dit stukje kan straks enige gesis in uw keuken veroorzaken.

Deze week verscheen in de Britse kwaliteitskrant The Guardian een verhandeling over het bakken van een ei.

Het lijkt gezien het onderwerp nauwelijks mogelijk hierover iets hoogstaands te berichten, maar ik moet bekennen dat de kop intrigeerde: How to cook the perfect fried egg? Ja, ik weet er zijn gewichtiger zaken, maar het perfecte gebakken ei, hoe maak je dat?

Een ei bakken geldt als de nederigste van alle kookkunsten. We hebben er de uitdrukking 'hij kan nog geen ei bakken' aan overgehouden, een uitdrukking die veronderstelt dat zelfs de grootste stoethaspel in de keuken tenminste tot zo'n bereiding in staat zou moeten zijn.

Nu zijn er allerlei maatstaven te bedenken waaraan een gebakken ei moet voldoen, maar ook voorstelbaar is dat de gedaante van uw gebakken ei u geen zier interesseert; er heerst op dit vlak geen werkelijk voorschrift. Maar ik vermoed dat er algemeen een zekere voorkeur bestaat voor het spiegelei, de vorm die de Amerikanen als sunny-side up omschrijven.

Zelf ben ik geen grootse eierbakker; ik kan met een zekere afgunst kijken naar mensen die het ei met één hand kunnen breken op de rand van de pan en met diezelfde hand de inhoud met hele dooier in de pan kunnen laten glijden. Ik tik meestal net iets te zacht, waardoor ik de schaal alsnog moet openpeuteren, of juist te hard: dan zit het ei met struif en al tussen mijn vingers gekliederd.

Met dit soort onhandigheid houdt The Guardian zich niet bezig. De krant tilt meteen de hele procedure op naar een hoger plan en noemt de gebakken-ei--beschouwing 'een moedige reis terug naar de basis van de kookkunst'. Fernand Point, de vader van de moderne Franse keuken, wordt aangehaald, die aan een gebakken ei het niveau van de chefkok kon aflezen. En de Spaanse meesterkok José Andrés werkte zijn hele leven aan het juiste recept.

Je hebt chefs die zweren bij olie - zoals Andrés en Jamie Oliver en de Amerikaanse food writer David Rosengarten - en er zijn overtuigde aanhangers van boter, zoals Point en zijn culinaire discipel Bernard Loiseau.

Bij die laatsten sluit The Guardian zich aan. Klontje boter in de pan verhitten op laag vuur, niet laten schuimen, ei (op kamertemperatuur, dus niet rechtstreeks uit de koelkast) erbij en drieëneenhalve minuut laten bakken onder een iets bollend deksel. Wel even controleren of het eiwit mooi gestold is. De dooier zal, bij aanraking door een mespunt, volmaakt leegvloeien.

Eenvoudig? Of toch hogere kunst? Ik worstel met de hoeveelheid boter, de hitte onder de pan, de pandikte zelf, de versheid van het ei en het leghumeur van de kip, maar soms komt er dat perfect gebakken ei uit.

Het ziet eruit als op het plaatje, maar dat plaatje is geen foto maar een stilleven van de hyperrealistische meesterschilder Tjalf Sparnaay. En zie dat licht aangebrande randje eens, dat is de finishing touch.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden