Het GeenPeil-referendum komt er

Jan Roos van GeenPeil met achter zich een bestelauto vol handtekeningen.Beeld anp

In het voorjaar van 2016 mag Nederland naar de stembus voor een referendum over het associatieverdrag van de Europese Unie met Oekraïne. Het comité GeenPeil heeft de afgelopen maanden 427.939 geldige handtekeningen verzameld, waarmee de voorwaarde van 300.000 stemmen ruimschoots is overschreden.

In Den Haag maakte de Kiesraad vandaag bekend dat het actiecomité, dat werd gedragen door het Burgercomité-EU, GeenStijl en het Forum voor Democratie, aan alle voorwaarden voor een referendum heeft voldaan. Na controle van de 472.272 goedgekeurde formulieren, bleek dat slechts 30.000 stemmen niet voldeden.

Het ministerie van binnenlandse zaken moet nu binnen een half jaar een referendum uitschrijven. Naar alle waarschijnlijkheid wordt dat in maart of april, liet minister Ronald Plasterk (PvdA) eerder weten. De minister moet nu met de referendumcommissie overleggen over een datum. Het was de eerste keer dat de Kiesraad moest besluiten of er een referendum moest komen.

Associatieverdrag
Het associatieverdrag met Oekraïne houdt in dat het bevriende land handelsvoordelen krijgt van Europa. Vaak wordt dit ook geassocieerd met een eerste uitnodiging om lid te worden van de Europese Unie. Dit is echter nog lang niet het geval. Dat weet Turkije bijvoorbeeld al te goed. Dat land was met een kandidaat-lidmaatschap al een stap dichter bij toetreding, maar tot op heden zit een EU-lidmaatschap er niet in.

Heeft het referendum wel zin? Daarover verschillen de meningen. De actievoerders van GeenPeil stellen dat 'Brussel en Den Haag met een democratisch tekort' kampen. Zij hopen dat met een referendum 'een hernieuwd debat zal opbloeien over onze democratie, onze volksvertegenwoordiging en over de uitbreidingsdriften van de Europese Unie'.

Aan de andere kant staat onder andere de VVD, die al heeft aangegeven dat een referendum mogelijk niets gaat veranderen aan het huidige beleid. Nederland heeft in Europa al voorgestemd. Een weg terug is lastig. Het kabinet heeft overigens nog een paar dagen om bezwaar te maken, mochten ze niet willen dat er dertig miljoen wordt uitgegeven over een kwestie op een 'doodlopende weg', zoals Trouw eerder schreef.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden