Recensie

Het geduld van de liefhebber wordt beloond in seizoen twee van Hollands Hoop

Het eerste deel van Hollands Hoop won een Gouden Kalf voor beste televisiedrama, de Zilveren Krulstaart voor het beste scenario, en sleepte de Kees Holierhoek Scenarioprijs binnen. Beeld bnnvara
Het eerste deel van Hollands Hoop won een Gouden Kalf voor beste televisiedrama, de Zilveren Krulstaart voor het beste scenario, en sleepte de Kees Holierhoek Scenarioprijs binnen.Beeld bnnvara

Het is een veelgeprezen dramaserie, 'Hollands Hoop', maar geen kijkcijferkanon. Het tweede seizoen is net begonnen. Gaat dat zien!

In zijn zojuist geopende ogen staat paniek. Met zijn jachtgeweer in de ene hand, zijn telefoon in de andere, klimt Fokke op de motorkap van zijn van de weg geraakte auto. Hoe hoog zijn arm ook reikt, hier in dit Groningse niemandsland heeft zijn mobieltje geen bereik. Shit. In het holst van de nacht heeft iemand net een aanslag op hem gepleegd.

Althans, dat denkt Fokke zelf. Zijn vrouw en kinderen wijten het ongeluk aan zijn slaapproblemen, op hun beurt veroorzaakt door spanning en lasten die zijn nieuwe titel als baron van een drugsimperium met zich meebrengen.

Want in seizoen twee van de veelgeprezen dramaserie 'Hollands Hoop' is Fokke Augustinus allang niet meer de sullige forensisch psychiater die al twijfelend de Groningse boerderij van zijn overleden vader overneemt, inclusief wietplantage.

Fokke heeft de productie van de lucratieve groene plantjes opgeschaald en heerst over een heuse coöperatie, waarin een aantal boeren de winst van de wietplantages deelt. Al gauw loopt het democratische model vast, en ontpopt Fokke zich tot een dictatoriale leider.

Wie nog niet aan de tweede (of zelfs eerste) reeks van Hollands Hoop begonnen is: gaat dat zien. Het eerste deel van de 'Breaking Bad van eigen bodem' won een Gouden Kalf voor beste televisiedrama, de Zilveren Krulstaart voor het beste scenario, en sleepte onlangs de Kees Holierhoek Scenarioprijs binnen.

Het duurde even voor seizoen twee er kwam. Het stel Dana Nechushtan (regisseur) en Franky Ribbens (scenarist) stuitte op allerhande problemen. Op productioneel vlak: de VPRO haakte af vanwege een budgettekort, waarop BNNVara en NTR samen verder gingen met steun van het inmiddels opgeheven Mediafonds. Maar ook privé: Nechustan kreeg borstkanker.

Eigenzinnig, bij vlagen surrealistisch, komisch en bloedstollend

Maar het geduld van de liefhebber wordt ruimschoots beloond, ook seizoen twee houdt de kijker aan de buis gekluisterd. Want niet alleen Fokke (Marcel Hensema) beweegt met zijn inmiddels niet meer zo nieuwe omgeving mee. Zoon Pepijn helpt pa, en wast diens vriezers vol geld wit als hoofd van de beddenzaak 'Beddenprins'. Maar dat is hem niet genoeg. Op eigen houtje begint hij een eigen handeltje in zaad.

Ook vrouw Machteld (Kim van Kooten) stapt over naar de duistere zijde. En dan zijn er nog de 'Joegoslaven', een handjevol nieuwe personages en tienerdochter Lara, die als een bakvis achter een jongen met een taakstraf aanzit.

Loslopende psychopaten, het nuchtere Groningse volk en de schilderachtige beelden van het landschap: Hollands Hoop is wederom eigenzinnig, bij vlagen surrealistisch, komisch en bloedstollend.

Des te vreemder dat de serie afgelopen zaterdag slechts 376.000 kijkers trok. Toch werd onlangs een derde seizoen aangekondigd. Dus aanslag of niet, Fokke zal voorlopig vast nog niet worden omgelegd.

Hollands Hoop, seizoen 2, zaterdagavond 20.20 uur, NPO 2.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden