Het geduld met Vindicat is op, de universiteit draait de geldkraan dicht
Het geduld met Vindicat is op: de Groninger studentenvereniging krijgt geen beurs meer van de Rijksuniversiteit Groningen en de Hanzehogeschool. Ook is de club niet meer welkom bij officiële gelegenheden. De oudste studentenvereniging van Nederland loopt hiermee 33.000 euro mis.
Vindicat heeft zich volgens een externe commissie te weinig bereid getoond om haar cultuur te veranderen. Die commissie onderzocht de vereniging na een reeks van geweld- en alcoholgerelateerde incidenten en concludeert nu dat er té veel drank is, té veel onveiligheid en té weinig transparantie. Martin Sitalsing, bestuurder van GGZ-instelling Lentis en voorzitter van de commissie, spreekt van ''een dwangmatige zuipcultuur.''
De vereniging had tot en met september de tijd om verbeteringen te laten zien. Maar volgens de commissie heeft Vindicat geen inzage gegeven in logboeken en zich verscholen achter algemeenheden, waardoor bijvoorbeeld niet duidelijk wordt of nu wel of niet de helft van de begeleiders nuchter blijft tijdens introducties, zoals de commissie had geëist.
Ook houdt de vereniging bij incidenten nog steeds de regels van haar eigen interne rechtssysteem aan, waardoor ernstige incidenten niet altijd als zodanig worden aangemerkt. Bovendien verzuimde Vindicat, bovenop incidenten die ze eerder al onder de pet hield, twee nieuwe incidenten te melden. Tijdens de introductie van 2017 werd volgens Sitalsing een jongeman ernstig mishandeld. Aan het begin van het huidige studiejaar gebeurde hetzelfde bij een vrouw. Beide gevallen werd niet, of niet tijdig, gemeld.
Cultuuromslag
Volgens Sitalsing zijn intimidatie, vernedering en 'slutshaming' nog geregeld aan de orde binnen Vindicat. Uit een algemene ledenenquête blijkt dat elf procent van de leden zich niet veilig voelt binnen 'de Kroeg'. Dertien procent geeft aan zich niet op zijn of haar gemak te voelen bij de vereniging. Ook over alcohol maken leden zich zorgen: 34 procent vindt dat drank een te grote rol speelt en 15 procent ergert zich daaraan. De commissie is blij dat het bestuur de enquête heeft uitgevoerd, maar vindt dat het vervolgens te weinig doet met de resultaten.
De commissie werd ingesteld na een reeks incidenten. Tijdens de ontgroening van 2016 raakte een aspirant-lid ernstig gewond toen een ouderejaars op zijn hoofd ging staan.
Afgesproken werd dat de vereniging zou werken aan een cultuuromslag. In eerste instantie was de commissie tevreden, in de zomer van 2017, en Vindicat werd voor een jaar geaccrediteerd. Maar kort na de zomer waren er nieuwe incidenten. Zo zouden Vindicaters een sushirestaurant kort en klein hebben geslagen. Ook zou een feestje op een sportcomplex zijn geëindigd in een smeerboel, inclusief poep op de muren. Rijksuniversiteit Groningen en Hanzehogeschool trokken de beurzen tijdelijk in.
Heraccreditatie
De strafmaatregel, die tijdelijk was, werd permanent toen het verenigingsbestuur verzuimde om bij de universiteit te melden dat twee corpsstudenten een verenigingsgenoot klappen hadden gegeven tijdens een feest. De vereniging had in eerste instantie tot juli van dit jaar om verbeteringen te laten zien, en kreeg er drie maanden bij omdat dat moeilijker bleek dan gedacht. Nu is de tijd en het geduld op.
Rector magnificus van de Rijksuniversiteit, Elmer Sterken, is teleurgesteld. ''Dit levert een besmetting van je goede naam op waar je niet op zit te wachten. We hebben Vindicat een instrumentarium gegeven om te helpen. Maar dan moet ze dat wel willen, en het belangrijk genoeg vinden.''
Deze beslissing betekent niet het definitieve einde voor Vindicat: volgend schooljaar kan de vereniging weer worden voorgedragen voor heraccreditatie. Martin Sitalsing is hoopvol, ook omdat andere studentenverenigingen wél veranderingen laten zien. ''Oud-leden kunnen er een belangrijke rol bij spelen.''
Lees ook:
Hoe de studenten van Vindicat zich weer in de vingers snijden
De Groninger studentenvereniging Vindicat vergat een mishandeling te melden bij universiteit en hogeschool. Erg onhandig, want die beslissen binnenkort of ze verder willen met het corps, dat incidenten aan elkaar rijgt.
Vindicat krijgt extra tijd voor cultuuromslag: 'Het is een hele klus'
De in opspraak geraakte studentenvereniging Vindicat krijgt meer tijd om orde op zaken te stellen. Het Groninger corps krijgt tot en met september de kans om aan te tonen dat de cultuur in de door incidenten geplaagde vereniging verandert.