Het geduld met Den Haag is echt op bij de Groningers

Al zingend betreden de Groningers uit het aardbevingsgebied het gebouw van de Tweede Kamer. Beeld Werry Crone
Al zingend betreden de Groningers uit het aardbevingsgebied het gebouw van de Tweede Kamer.Beeld Werry Crone

Groningen dreigt weg te zakken in een ‘bureaucratisch moeras’. De politieke en maatschappelijke druk op het kabinet om de schadeafhandeling snel vlot te trekken, is enorm.

Barbara Vollebregt en Bart Zuidervaart

Ze kennen de weg inmiddels in de Tweede Kamer, de Groningers uit het aardbevingsgebied. Bij elk debat over de gaswinning zit de publieke tribune vol met boze inwoners uit Loppersum, Middelstum en die andere door aardschokken geplaagde dorpen. Er zijn protestborden. Soms klinkt het Gronings volkslied (het ‘Grönnens laid’), zoals tijdens het gasdebat van begin 2015. De emoties liepen destijds hoog op. Tranen vloeiden.

Ook vandaag is er veel emotie. Het is drie jaar later en nog steeds voelen ze zich onmachtig in hun strijd om gerechtigheid. Zeker honderddertig mensen zijn met dubbeldekkers afgereisd naar Den Haag voor dit zoveelste debat.

Hanneke Hoeksema (60) stapte vanmiddag in Loppersum in. Ze meldde in 2013 schade aan haar woning, wat werd hersteld, maar daarna in alle hevigheid terugkeerde. In 2015 verklaarden experts het huis ‘acuut onveilig’, ze woont er nog steeds met vijf kinderen. “Wat ik ervaar is dat alles ontzettend traag gaat”, vertelt ze. Over de recente beving bij Zeerijp (3,4 op de schaal van Richter): “De aarde is geschud, maar de mensen worden ook wakker geschud.”

Wachten

De grootste frustratie is dat de afhandeling van de schades al sinds april vorig jaar stilligt. Er moet een nieuw ‘protocol’ komen, zoals dat heet, omdat de Nam zich niet meer mag bemoeien met het vaststellen van de schade. Maar nog altijd steggelen de betrokkenen over het nieuwe plan. Voor welk gebied geldt het protocol? Moet de Nam alles vergoeden? Duizenden meldingen wachten op antwoord. Tot overmaat van ramp zijn twee belangenorganisaties, De Groninger Bodem Beweging (GBB) en het Gasberaad, deze dinsdag uit het overleg gestapt.

Sinds oktober ligt er bij het ministerie van economische zaken en klimaat een voorstel vanuit de regio voor de schadeafwikkeling. Volgens voorzitter Jelle van der Knoop van de GBB is het plan onverwachts aangepast, tot zijn ongenoegen. “Mensen die schade ondervinden, mogen ineens geen second opinion meer aanvragen bij een andere expert. Dat is voor ons een breekpunt.”

Tijdens het debat, later op de avond, buitelen Kamerleden over elkaar heen om hun onvrede uit te spreken. “Waar blijft dat schadeprotocol?”, vraagt Liesbeth van Tongeren (GroenLinks). Collega Frank Wassenberg (Partij voor de Dieren): “Dit duurt onacceptabel lang.” Agnes Mulder (CDA): “Het is onverteerbaar.” Carla Dik-Faber (ChristenUnie) rept over een ‘bureaucratisch moeras’ waar de Groningers in wegzakken.

Afwezig

Op de publieke tribune wordt gemopperd op premier Rutte, die volgens de aanwezigen bij het debat had moeten zijn. Hij is er niet, daar is de premier ook niet toe verplicht.

Minister Eric Wiebes, de verantwoordelijke voor de gaswinning is er wel. Wassenberg had Rutte willen vragen waarom hij zoveel ‘mist’ heeft gecreëerd. Eerst de regio mede de schuld geven van het uitblijven van het schadeprotocol, daarna verwijzen naar de lange kabinetsformatie. Terwijl eerder op deze dinsdag de leiders van CDA en D66 hebben verklaard: de lengte van de formatie speelde geen rol.

Ondertussen is de druk op Wiebes om nog deze maand dat protocol rond te krijgen enorm. Ook coalitiepartijen dringen daarop aan. Woensdag is er nieuw overleg tussen alle betrokkenen, ook met de afgehaakte belangenorganisaties. Als dat geen succes wordt, dreigen voor de minister opnieuw volle tribunes.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden