Het gat dat V&D achterliet in de Nederlandse winkelstraat, wordt weer gevuld

Een winkelstraat in de binnenstad van Leeuwarden. Beeld ANP
Een winkelstraat in de binnenstad van Leeuwarden.Beeld ANP

De leegstaande vierkante meters die V&D achter liet, raken weer vol. Dat is terug te zien in nieuwe landelijke cijfers over de winkelleegstand.

Elisa Hermanides

De leegstand in de Nederlandse winkelstraten loopt terug. Dat blijkt uit cijfers van retailonderzoeksbureau Locatus, opgevraagd door Trouw. Het aantal leegstaande vierkante meters liep in 2017 terug van 7,8 procent van het totale oppervlak in januari tot 7,3 procent in oktober. Ook het aantal leegstaande winkels nam af, van 7,2 procent naar 7 procent van het totaal.

“Wat je hier ziet is het V&D-effect”, zegt Gertjan Slob, directeur onderzoek bij Locatus. “De meeste V&D-filialen hebben dit jaar een andere invulling gekregen. Met als prominent voorbeeld natuurlijk de opening van Hudson’s Bay.” Toen de V&D-filialen leeg kwamen teidde dat tot een relatief grote stijging van het aantal leegstaande vierkante meters, vertelt Slob. “Logisch, want per winkel gaat het om veel winkelruimte.” Op de cijfers over het aantal leegstaande winkels had het sluiten van V&D dan ook een kleiner effect.

Een opvallende trend in de leegstandscijfers is dat grotere steden het beter doen kleinere steden, zegt Slob. “Grofweg geldt: hoe kleiner de plaats, hoe hoger de leegstand.” Volgens Slob hebben de winkels in kleinere steden vaak last van de aantrekkingskracht van een grotere stad in de buurt. “Iets kopen kan ook online, dus dat hoef je niet meer te doen in de dichtstbijzijnde stad.”

Winkelen is steeds vaker een dagje uit, zegt Slob. “Zo’n dagje uit brengen mensen liever door in een grote stad als Eindhoven dan in het kleinere Helmond.” In Eindhoven is het winkelaanbod groter en gevarieerder. “Daar zitten alle grote ketens, zoals Primark en H&M. En je kunt het winkelen combineren met een bezoekje aan een museum of een diner bij een restaurant.”

Lees ook: Is een spookhuis de oplossing voor de vastgoednachtmerrie aan de A2?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden