Het gas afsluiten: toch een haalbare energiedroom?
Een ouder huis afsluiten van het gas. Het kan de ultieme vorm van energiebesparing zijn, maar lijkt zo goed als onmogelijk. Toch lukt het al, al is het niet iets voor iemand die op zwart zaad zit.
In mijn vorige blogs schreef ik over mijn vloerisolatie en hoeveel gas me dat dit jaar gaat besparen. De hoop is om onder de 2000 kubieke meter te komen. De nieuwste prognose van Minder Gas is 1941 m3! En in de eerste twee weken van maart was mijn gebruik per graaddag, gecorrigeerd dus voor het uitzonderlijk zachte weer, maar liefst 25 procent lager dan een jaar geleden. Dat stemt vrolijk.
Maar het kan veel beter, reageerde lezer Will Eisinga uit Groningen, en hij nodigde me uit om eens bij hem te komen kijken. Hij gebruikt tegenwoordig nul kuub gas. Zijn cv-water wordt verwarmd met behulp van een warmtepomp. Die draait op stroom en die stroom wekt hij op met zonnepanelen. De energierekening in huize Eisinga bedraagt tegenwoordig nul euro per jaar.
Dat zou ik ook wel willen. Maar is dat haalbaar in mijn huis? Mijn buurman heeft het al, maar die heeft zijn huis nieuw laten bouwen en dan is het een ander verhaal. Hij haalt water van dertig meter diep omhoog, waar het altijd 15 graden is, en dan kun je met een warmtepomp heel gunstig warmte 'aftappen'.
Warmtepompen werken als een omgekeerde koelkast: ze koelen water of buitenlucht en de 'afvalwarmte' wordt gebruikt voor het verwarmen van het huis. Met één kWh stroom kun je zo 3 of 4 kWh aan warmte produceren. Hoe kouder de bron, hoe meer stroom je nodig hebt om dezelfde hoeveelheid warmte te produceren. Is de buitenlucht in de winter min tien graden, dan wek je met één kWh stroom misschien nog 1,5 tot 2 kWh warmte op. Met zijn grondwater van altijd 15 graden heeft mijn buurman een zeer gunstige warmtebron. En met zijn moderne isolatie heeft hij een huis dat niet al te veel warmte vraagt...
Ik heb twee jaar geleden al eens naar warmtepompen gekeken. Maar de reactie van installateurs was toen: te duur in bestaande bouw. Eigenlijk moet je dan vloerverwarming hebben. Maar: toen was het idee om de warme lucht die uit de warmtepomp komt, rechtstreeks het huis in te blazen. Dat blijkt niet de slimste oplossing. Je kunt dewarmte die die warmtepomp levert, beter gebruiken om het water van je cv-installatie te verwarmen. Althans, als je zo'n installatie hebt natuurlijk; maar die is in oudere huizen zo goed als standaard, lijkt me.
Hoe zit dat bij mij? Kan ik met een warmtepomp mijn huis verwarmen? Dat vroeg ik maar eens aan Paul Woudstra, de man die mijn vloerisolatie heeft aangebracht. "Moet kunnen, al ben je er wel zo'n 10.000 euro aan kwijt", was zijn reactie. Desgewenst kon hij me wel naam en adres geven van een andere klant van hem, in Heiloo, die het systeem al toepast. Aangezien Heiloo een kwartiertje en geen twee uur rijden is, zoals Groningen, nam ik zijn aanbod graag aan. Even later zat ik op een zaterdagmiddag aan de thee bij Jan Treur. Wat hij heeft gedaan, beschrijf ik uitgebreid in de volgende aflevering.