Het gaat weer uitsluitend over e-mail

FBI-directeur James Comey krijgt een storm van kritiek, nadat hij de vondst van nieuwe e-mails van een assistent van Hillary Clinton openbaar heeft gemaakt.

BAS DEN HOND

Terwijl FBI-agenten zijn begonnen met het doorspitten van 650.000 e-mails van Clinton-medewerkster Huma Abedin, woedt in de VS een politieke storm over de vraag of FBI-directeur James Comey dat wel bekend had mogen maken.

Het Witte Huis zag zich gistermiddag genoodzaakt te zeggen dat 'de president niet gelooft dat hij (Comey, red.) bewust probeert de uitslag van een verkiezing te beïnvloeden'.

Bewust of niet, dat heeft Comey mogelijk wel gedaan door vrijdag in een brief aan het Congres bekend te maken dat er nieuwe e-mails gevonden zijn uit een account van een medewerkster van Hillary Clinton. Die vondst zou volgens hem kunnen leiden tot een ander oordeel dan hij afgelopen zomer velde over Clintons omgang met mogelijk geheime e-mails.

Volgens de Democraten heeft Comey een blunder begaan, door zo kort voor de verkiezingen te spreken over een lopend onderzoek, terwijl dat pas na de verkiezingen afgerond kan zijn. Minister van justitie Loretta Lynch had hem gewezen op de interne regels die dat sterk ontraden, maar verboden had ze het niet.

Zowel de minister als het hoofd van de FBI moesten op hun tellen passen in het gepolariseerde politieke klimaat in de VS. Had Lynch het verboden en was dat uitgelekt, dan had de Republikeinse kandidaat Donald Trump - die nu al goede sier maakt met het nieuws - kunnen klagen over partijdige inmenging. Had Comey zelf van zijn brief afgezien, dan had hij zijn belofte aan het Congres gebroken om het op de hoogte te houden.

Die belofte deed Comey nadat hij in juli had bekendgemaakt dat Clinton niet vervolgd zou worden. Ze was volgens hem roekeloos omgegaan met staatsgeheimen, maar niet bewust, en dus niet strafbaar.

undefined

Onmogelijke situatie

Volgens Comeys vorige baas, ex-minister van justitie Eric Holder, is toen de basis gelegd voor de onmogelijke situatie waarin Comey en Clinton zich nu bevinden: iedereen weet dat er een onderzoek is, maar niemand weet hoe ernstig het is. In een artikel in de Washington Post schreef Holder gisteren dat Comey 'heeft toegestaan, zonder ongepaste bedoelingen, dat foutieve informatie wordt verspreid door partij-aanhangers met minder zuivere intenties'.

Holder noemt het artikel 'erg moeilijk voor me om te schrijven' vanwege zijn waardering voor Comey. "Maar goede mensen maken fouten. Het is nu aan de directeur om zijn fout goed te maken, niet voor een kandidaat of campagne, maar om ons rechtssysteem te beschermen."

Hoe Comey dat nog zou kunnen doen was gisteren allerminst duidelijk.

undefined

Die verdraaide e-mails

Ruim een jaar geleden zei Bernie Sanders in een tv-debat met Hillary Clinton: "De Amerikanen hebben de buik vol van die verdraaide e-mails van jou!" "Ik ook!", zei een stralende Hillary Clinton. Maar de kwestie bleef haar toch achtervolgen:

Als minister van buitenlandse zaken had Clinton een eigen e-mailadres in plaats van een adres van het ministerie. Geheime informatie liep via een ander systeem.

Na haar ministerschap droeg Clinton tienduizenden e-mails over, maar wiste ook tienduizenden, omdat ze volgens haar niet over werk gingen. Media eisten en kregen openbaarheid van haar e-mails.

In 2016 bleek dat sommige e-mails informatie bevatten die geheim was, of had moeten zijn. Volgens de FBI was dat niet met opzet gebeurd, maar was Clinton wel 'roekeloos' geweest.

Onlangs ontdekte de FBI dat Clintons naaste medewerker Huma Abedin misschien niet al haar mail heeft afgestaan. De dienst vond 650.000 e-mails uit Abedins account op de computer van haar man.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden