Het gaat tegen de intuïtie in, maar toch is sparen soms niet goed

null Beeld anp
Beeld anp

Het was bedoeld als een knuppel in het hoenderhok en dat is hem gelukt: het opiniestuk van Hans de Geus, zaterdag in Letter & Geest, baarde opzien. Sparen is slecht voor de economie, betoogde De Geus, het is maar goed dat de rente momenteel zo laag is dat het niet meer loont.

Redactioneel

Vooropgesteld: sparen is natuurlijk verstandig als je, zoals een lezer gisteren schreef op de opiniepagina's, geld nodig hebt om je pensioen te halen. Sparen is ook verstandig als je over een paar jaar je eerste huis hoopt te kopen. Sparen is bovendien heel verstandig als je in het verleden te grote schulden hebt gemaakt.

Neerwaartse spiraal
Maar Hans de Geus heeft een punt als hij erop wijst dat sparen zonder dat het nodig is de economie kan schaden. Wie volop geld heeft maar het oppot, vergroot de stagnatie. Op dit moment worden in Nederland overal bestedingen teruggebracht, door de overheid die moet bezuinigen om te voorkomen dat ze schulden blijft maken, door mensen met te grote hypotheken die zo snel mogelijk willen aflossen. Kortom, reden genoeg voor veel mensen om zuinig te zijn. Maar om te voorkomen dat de hele economie in een neerwaartse spiraal schiet, is het zeer wenselijk dat mensen die daar de ruimte voor hebben wel hun geld laten rollen.

Dat geldt niet alleen voor particulieren met veel geld. Terecht wijst Hans de Geus erop dat bedrijven in Nederland nog harder aan het sparen zijn dan burgers. Ondernemers investeren hun winsten niet zolang de consument weinig uitgeeft. Pas als de vraag van de consument weer toeneemt, zullen de ondernemers hun opgepotte winsten weer durven investeren. Laat de mensen met veel spaargeld dat dus uitgeven, dan komt de economie in beweging.

Lage rente is signaal
Nederland heeft te veel schulden opgebouwd, weten we. Hans de Geus wijst erop dat de andere kant van de medaille is dat Nederland te veel spaargeld heeft opgepot waarmee die schulden zijn gefinancierd. Zo bezien is de huidige lage rente heel gezond, want daardoor wordt het de schuldenaars makkelijker om uit de problemen te komen. Tegelijkertijd is de lage rente voor de spaarders een signaal dat het zinvoller is om hun geld uit te geven.

Wat de auteur betoogt, gaat tegen de intuïtie in dat sparen altijd goed is en geld uitgeven slecht. Maar wie de waarheid zoekt, moet wel vaker tegen de intuïtie ingaan. De aarde is tenslotte ook niet plat.

Allemaal tegelijk bezuinigen kan niet, dan raakt de economie in een spiraal naar de bodem. Wie geld genoeg heeft, doet goed door het te besteden.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden