Het gaat slecht met de Somaliërs in Nederland

Offerfeest, georganiseerd door de Somalische gemeenschap in Nijmegen. De meeste Somaliërs zijn moslim. Beeld Hollandse Hoogte / Manon Bruininga
Offerfeest, georganiseerd door de Somalische gemeenschap in Nijmegen. De meeste Somaliërs zijn moslim.Beeld Hollandse Hoogte / Manon Bruininga

De positie van Somalische Nederlanders is de laatste jaren verder verslechterd, ziet het SCP. ‘Heel zorgwekkend.’

Harriët Salm

Het gaat niet goed met de 40.000 Somaliërs in Nederland, blijkt uit een studie van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) die morgen wordt gepubliceerd. Taalproblemen, slechte schoolprestaties, armoede en een laag opleidingsniveau maken dat hun positie in de Nederlandse samenleving ‘heel zorgwekkend’ is, zegt SCP-onderzoekster Iris Andriessen.

Sinds de jaren tachtig van de vorige eeuw vinden Somalische asielzoekers hun weg naar Nederland, verdreven door oorlog en politieke onrust in eigen land. De aanhoudende chaos in Somalië heeft ervoor gezorgd dat vluchtelingen van de laatste jaren daarbij steeds slechter zijn opgeleid, stelt het SCP. Het onderwijssysteem in het thuisland is ingestort.

Slechts een kwart van de Somalische Nederlanders heeft betaald werk. De werkloosheid is ruim twee keer zo hoog als bij de totale groep niet-westerse migranten en bijna zes keer zo hoog als bij autochtone Nederlanders. En dan heeft ook nog eens het grootste deel van de wél werkende Somaliërs geen vaste baan of een klein baantje van minder dan twaalf uur in de week.

Bijstand

Een meerderheid van de Somalische Nederlanders leeft zodoende van een bijstandsuitkering (52 procent). Ter vergelijking: voor autochtone Nederlanders is dat slechts 2 procent.

Er heerst veel armoede onder deze groep migranten, ziet het SCP; ruim twee derde leeft onder de armoedegrens. En van de Somalisch-Nederlandse kinderen (achttien jaar en jonger) leeft maar liefst 82 procent in een arm huishouden.

Het SCP vergelijkt in de studie ‘Gevlucht met weinig bagage’ de leefsituatie van Somalische Nederlanders in 2015 met die van 2009. Zo heeft in 2015 68 procent van de Somalische Nederlanders die niet meer naar school gaan, slechts basisonderwijs genoten. In 2009 was dat nog 58 procent. Deze zeer laag opgeleiden hebben vaak grote problemen met het leren van de Nederlandse taal.

Des te opvallender, stelt onderzoekster Andriessen, dat ondanks deze schrikbarende feiten de meeste Somalische Nederlanders toch positief over Nederland denken. Zij geven Nederland gemiddeld een 7,6, blijkt uit de studie. Dat is een hoger cijfer dan Turkse (6,3), Marokkaanse (6,6) en autochtone Nederlanders (ook 6,6) geven.

Toekomst

Twee derde van de Somaliërs zegt zich hier thuis te voelen en ziet voor zichzelf een toekomst in Nederland. “Maar ook die bevinding is kwetsbaar”, stelt Andriessen. Het SCP constateert namelijk dat de afstand die deze migrantengroep ervaart tot autochtone Nederlanders groeit. Ruim vier op de tien voelt zich (heel) sterk Nederlands; dat is in die zes jaar onveranderd gebleven. Maar de identificatie met Somalië neemt toe. In 2009 voelde 68 procent zich (heel) sterk Somaliër, in 2015 is dat 84 procent.

Andriessen denkt dat een mogelijke verklaring daarvoor kan liggen in het ‘negatievere klimaat jegens moslims in Nederland’. Ruim 95 procent van de Somalische migranten is moslim. Zij voelden zich in 2015 vaker persoonlijk gediscrimineerd dan in 2009 het geval was.

Een andere verklaring zou volgens haar kunnen liggen in het lagere opleidingsniveau van de nieuwste migranten. “Zij hebben weinig kans een goede positie te verwerven in de Nederlandse samenleving. Ook dat maakt dat zij zich lang Somaliër blijven voelen.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden