Het gaat om wat de panda's vinden

zoo | Over enkele maanden komen twee leen-panda's uit China naar Ouwehands Dierenpark. De Chinezen inspecteerden het hagelnieuwe verblijf gisteren. 'Geef de panda's altijd wat ze willen.'

MAAIKE HOMAN

"Het gaat er natuurlijk niet om wat ik ervan vind, maar wat de panda's ervan vinden. Ik denk dat die dit verblijf wel goedkeuren", zegt Luo Yu. Een witte muts met zwarte oren siert het hoofd van de directeur van de afdeling internationale samenwerking van het China Conservation and Research Centre for the Giant Panda. Een mond vol, maar panda's zijn dan ook een serieuze aangelegenheid voor de Chinezen.

Samen met drie andere gedelegeerden is Yu naar Ouwehands Dierenpark in Rhenen afgereisd voor een laatste inspectie van 'Pandasia', het toekomstige verblijf van twee reuzenpanda's en andere Aziatische diersoorten, zoals kleine panda's en muntjaks - hertachtigen.

Trots laat dierentuindirecteur Robin de Lange het gebied zien. Achter een bruggetje staat het op een Chinese tempel lijkende gebouw. "Net als in de Verboden Stad", zegt De Lange. Gedelegeerde Zhong Yi, directeur van de China Wildlife Conservation Association, lacht en knikt beleefd.

Het gebouw is grotendeels door Chinese bouwvakkers gebouwd. De 35.000 handgemaakte dakpannen glimmen. "Er zit geen enkele spijker in die hele dakconstructie", zegt De Lange. De kleuren zijn exact dezelfde als die van gebouwen in China.

Binnen liggen de verblijven voor mannetje Wu Wen ('krachtige wolk') en vrouwtje Xing Ya ('elegante ster'). Omdat de panda's het volgens De Lange 'niet heel goed met elkaar kunnen vinden' zullen ze gescheiden leven. Drie dagen per jaar zijn ze bij elkaar: de drie dagen dat het vrouwtjes vruchtbaar is. In een kille ruimte, verstoken van elke romantiek, mogen ze dan gaan zorgen voor een nakomeling. Dat wordt een hele opgave, want mannelijke reuzenpanda's staan bekend om hun lage libido.

Een pandababy is de grote wens en hoop van Ouwehands Dierenpark en de Chinezen. Er is alvast een babykamer ingericht, mét couveuse. De Lange: "De panda's zullen hier vijftien jaar zijn en in het begin veel bezoekers trekken. Een baby trekt ook weer veel bezoekers. En natuurlijk is voortplanting belangrijk." De reuzenpanda wordt immers met uitsterven bedreigd; in China zouden er nog 1850 in het wild leven.

Zhong Yi kijkt ondertussen goedkeurend rond. "Heel goed, perfect, fantastisch", is zijn indruk. "Dit wordt het grootste pandaverblijf ter wereld en het mooiste." Of met deze woorden het verblijf is goedgekeurd, durft De Lange niet te zeggen. Hij heeft zo goed mogelijk aan alle eisen van de Chinezen eisen voldaan.

Het meest heeft hij zich daarbij verbaasd over bamboe. Een reuzenpanda eet ruim vijftig kilo bamboe per dag. Er zijn zeker zeven soorten bamboe en de panda wil de ene dag de ene soort eten en de andere dag weer de andere, afhankelijk van de behoefte aan bepaalde voedingsstoffen. Lastig dus. Maar Yi vat het heel simpel samen: "Geef de panda's gewoon altijd wat ze willen."

De Lange noemt het hele project 'eigenlijk bizar'. "Er komt zoveel bij kijken", zegt hij. "Zoveel details. Er zijn zelfs eisen gesteld aan het geluid dat het stromende water in de binnenverblijven maakt, want daar zijn reuzenpanda's gevoelig voor."

Als 'China' alles goed genoeg vindt voor de reuzenpanda's, dan wordt het transport geregeld. Dit voorjaar moet Pandasia officieel open gaan.

undefined

Duur cadeau

China 'leent' twee panda's uit en jaagt Ouwehands daarmee op kosten. De dierentuin gaat de entreeprijs verhogen.

Pandaverblijf: 7 miljoen euro

Jaarlijkse gift aan pandaorganisatie China: 1 miljoen dollar

Onderhouds- en medische kosten

Drie Chinezen trainen de Nederlandse verzorgers

Bezoekjes Chinese inspecteurs

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden