Het gaat nu hard tegen hard tussen leraren en de coalitie

Duo-ministers Arie Slob (ChristenUnie) en Ingrid van Engelshoven (D66) tijdens het debat over de onderwijsbegroting. foto bart maat, anp Beeld ANP

De regeringspartijen stelden zich in het onderwijsdebat hard op tegenover de leraren. Nu die hebben aangekondigd volgende week weer te gaan staken, is er van coulance geen sprake meer.

Het gaat nu hard tegen hard. Nu de leraren aangekondigd hebben volgende week opnieuw te gaan staken, is er amper begrip voor hen bij de coalitiepartijen. In het eerste deel van het debat over de begroting van het ministerie van onderwijs, vandaag, was niets van toenadering tot de docenten te merken.

Dat bleek vooral toen ChristenUnie-woordvoerder Eppo Bruins aan het woord kwam. De hoop was vooral gericht op hem. De ChristenUnie-leden willen, net als de leraren van PO in actie, dat het geld dat is begroot voor een lagere werkdruk voor leraren in 2018 al wordt uitgegeven, niet pas drie jaar later. Maar Bruins legde vandaag ijskoud die wens naast zich neer. “Eerst moeten we bouwen aan onderling vertrouwen.”

Werkdruk

GroenLinks, PvdA en SP willen wel dat de miljoenen al in 2018 beschikbaar komen. Lisa Westerveld van GroenLinks berekende dat er voor het verbeteren van de werkdruk voor leraren volgend jaar zeven euro per kind beschikbaar is. “Je hoeft geen rekentoets gedaan te hebben om te beseffen dat dit echt onvoldoende is.”

Ook PvdA-Kamerlid Kirsten van den Hul nam het op voor de leraren. “Collega Westerveld wil de pindakaas van de investeringen gelijkmatiger over de boterham verdelen. Ik sluit me daarbij aan.” Maar Van den Hul kreeg meteen te horen dat de onderwijsbegroting mede dankzij haar partij nog een bezuiniging bleek te moeten inboeken van maar liefst 183 miljoen. “Het gat van Asscher”, noemde D66-Kamerlid Paul van Meenen die korting. Van Meenen hamerde op de investeringen die het kabinet wil doen.

Extraatjes

Ook het CDA bleek ongevoelig te zijn geweest voor de eisen uit het onderwijsveld. CDA-Kamerlid Michel Rog zei dat leraren komend jaar wel degelijk iets gaan merken. “Als ik een mailtje krijg van de school van mijn kinderen, waarin staat dat dit kabinet niet investeert in onderwijs en zelfs bezuinigt op onderwijs, dan zijn zij getrapt in het frame van de PO-Raad.”

Maar Rog maakte ook duidelijk dat leraren zelfs niet zomaar hoeven te rekenen op de 270 miljoen die al eerder werd toegezegd. Die is, benadrukte zowel hij als zijn collega Rudmer Heerema van de VVD, alleen beschikbaar als er een einde wordt gemaakt aan allerlei extraatjes die leraren eerder hebben uitonderhandeld, de zogenaamde ‘bovenwettelijke regelingen’.  

Lees ook: Leerkrachten basisonderwijs gaan opnieuw staken

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden