Het gaat nu al over goud bij Oranje

Vrouwen plaatsen zich met Hollands handbal overtuigend voor de Olympische Spelen in Rio

De Nederlandse handbalvrouwen hebben een olympische dimensie toegevoegd aan hun opmars naar de mondiale top. Na het WK-zilver van december in Denemarken plaatste de ploeg van bondscoach Henk Groener zich in Metz op overtuigende wijze voor het eerst voor de Spelen. En als nummer twee van de wereld gaan de handbalsters niet als underdog naar Rio.

In de euforie rond de olympische kwalificatie werd door de speelsters al in harmonie gerept over goud als mogelijke medaille. Groener, nuchter als altijd, hield zich op de vlakte over de kansen op een podiumplaats. Van de twaalf, voornamelijk Europese landen in Rio maken er volgens hem tien kans op eremetaal. "Daar horen wij zeker bij, want we hebben op het WK en hier laten zien waar we toe in staat zijn", zei de Arnhemmer.

Door de eindzege in het kwalificatietoernooi in Les Arènes de Metz ontloopt Nederland bij de loting voor de Spelen regerend olympisch, Europees en wereldkampioen Noorwegen. Dat lijkt gunstig, al denkt Groener daar anders over. De ervaring heeft hem geleerd dat je topploegen beter kunt treffen in de poulefase dan in knockout-wedstrijden. Op het WK in december verloren de Noorse vrouwen één keer, in de poule tegen Rusland.

De handbalsters beginnen aan hun olympisch debuut een maand vóór het tienjarig bestaan van de HandbalAcademie. Het idee om speelsters een fulltimeprogramma te bieden ontsproot uit het brein van Sjors Röttger, toenmalig bondscoach en nu technisch directeur van het NHV. Het plan, omarmd door NOC-NSF, werd een groot succes. Van de huidige selectie verbleven elf speelsters op Papendal, voordat zij naar topclubs in het buitenland gingen.

Al ver voor de start van de HandbalAcademie had het Nederlands Handbalverbond NHV in een lijvig rapport de Nederlandse handbalvisie omschreven. Er moest niet langer gekeken worden naar het buitenland, er moest op een Hollandse manier gehandbald gaan worden. De kernwoorden voor die eigen speelwijze waren: snel, dynamisch, verrassend en effectief. En er werd op aangedrongen om toch vooral met Nederlandse coaches te gaan werken.

Groener: "Waar het om gaat, is de manier waarop wij Nederlandse sporters moeten begeleiden. Met veel eigen verantwoordelijkheid en niet in een hiërarchische commandostructuur, zoals in veel Oost-Europese landen. Uit statistieken is gebleken dat buitenlandse coaches niet snel succes hebben in de Nederlandse situatie. Wij hebben over het algemeen moeite met autoritaire coaches."

De kracht van de huidige vrouwenploeg is volgens Groener de saamhorigheid binnen de selectie en het begeleidingsteam. Dat is ook wat de speelsters voortdurend benadrukken: er is geen naijver, de gunfactor is groot en er is sprake van wederzijds respect en vertrouwen. "Het is geen eenmanszaak", aldus Groener, "niet binnen en niet buiten het veld. Iedereen knokt voor elkaar. De speelsters op de bank juichen mee. En echt gemeend, niet gemaakt."

Met de plaatsing voor Rio werd een streep gezet onder het trauma van vier jaar geleden. Op het kwalificatietoernooi in Guadalajara gooiden Spanje en Kroatië het destijds op een akkoordje, waardoor Nederland buiten de boot voor de Spelen van Londen viel. "Ik ben toen heel snel van de tribune afgelopen", draaide Groener dat drama nog even terug in zijn herinnering. "Ik had geen zin om naar een toneelstuk van Shakespeare te kijken."

Het mislopen van de Spelen van Londen was niet de enige tik die de handbalsters in mei van 2012 te verwerken kregen. Een week later werd bekend dat het NHV afzag van de organisatie van het EK van dat jaar vanwege onvoldoende financieel draagvlak. Als straf van de Europese Handbal Federatie werd Nederland uitgesloten van de Europese titelstrijd, die aan Servië werd toegewezen.

Groener: "Ik heb toen tegen de speelsters gezegd dat ze goed met elkaar moesten gaan praten. Hoe zien jullie de toekomst voor je en met wie? Ik heb tegen ze gezegd: denk zonder beperkingen en zonder aanziens des persoon. Willen jullie een ander programma, willen jullie een andere trainer? Maar ze wilden met elkaar verder en spraken de brandende ambitie uit om de Spelen te halen."

Na de buitenlandse clubcompetities, de EK-kwalificatieduels met Bulgarije en Oostenrijk en een periode van rust beginnen de handbalsters op 27 juni met de voorbereiding op de Spelen. Ze blijven in Nederland en spelen oefenwedstrijden tegen Roemenië en Montenegro. Al op 24 juli, de dag dat het olympisch dorp wordt geopend, reist de ploeg naar Rio. Met een olympische medaille kunnen zij ervoor zorgen dat het handbal wortel schiet in de Nederlandse samenleving.

'Dit is waar we elke dag voor hebben getraind'

De ontlading bij de handbalsters was groot na de beslissende triomf van zaterdag op Japan (33-25), die gisteren gevolgd werd door een zege op het weerloze Tunesië: 46-20. Al tijdens het duel met de Aziaten liet een aantal speelsters de emoties de vrije loop. "Dit is waar we elke dag voor hebben getraind, dit is waarvoor we allemaal in het buitenland wonen", zei Yvette Broch. Voor de cirkelloopster was het extra speciaal dat het olympisch ticket werd binnengehaald in Metz. Broch speelde vier jaar voor Metz Handball, voordat ze dit seizoen verhuisde naar het Hongaarse Györi ETO. Na de wedstrijd tegen Japan werden de handbalsters even toegesproken door Maurits Hendriks, technisch directeur van NOC-NSF en chef de mission in Rio. "Hij feliciteerde ons en zei dat er in Rio ook gepresteerd moet worden", zei Danick Snelder. "Dat hoefde hij niet te zeggen, want dat zijn we zeker van plan." Drie jaar geleden was de aanvoerster nog bang dat de Spelen voor altijd buiten bereik zouden blijven, nadat de Europese Handbal Federatie Nederland had teruggezet op de ranking als straf voor het teruggeven van het EK 2012. "Mensen van bovenaf zullen toch niet onze droom in het water gooien", was de vrees van de cirkelloopster die volgend jaar bij het Hongaarse Ferencvaros speelt. "Maar we hebben het overtuigend gehaald."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden