Het gaat niet om lijstjes, maar mooi zijn ze wel

Wüst en Kramer gaan dit WK weer eens een record te lijf

Hijskranen en bulldozers hebben het oude, houten ijsstadion van Hamar weggevaagd. Zelfs in het Noorse achterland eist de vooruitgang zijn tol. Toch gaat het op de gewijde schaatsgrond deze dagen vooral over de historie. Sven Kramer staat weer eens op het punt een record te verpulveren: als hij dit weekend de wereldtitel voor de zesde keer wint, is hij de beste allrounder aller tijden.

De 'lijstjes' doen het goed in de Noorse sneeuw, want ook Ireen Wüst kan zich de geschiedenisboeken in rijden. Zij zou zich met haar vierde wereldtitel naast Atje Keulen-Deelstra de beste Nederlandse allroundster ooit mogen noemen. Hoewel ze zelf eigenlijk vindt dat ze dat al is, omdat Keulen-Deelstra haar prijzen won op de kleine vierkamp, met een duizend meter en zonder vijf kilometer. "Dat telt niet. Dat is appels met peren vergelijken."

Gerard Kemkers, coach van Kramer en Wüst, moet glimlachen om de lijstjes. "Ik kijk nooit naar de historische overzichten van wie de meeste kampioenschappen op zijn naam heeft. Ik heb geen idee hoeveel titels ik heb gewonnen. Het mooie aan Sven en Ireen is dat we elke keer beginnen alsof het seizoen ervoor nooit is geweest, alsof ze weer junior zijn. Nooit merk ik in hun gedrag zoiets als: 'Ik heb het gedaan'. Er is nooit de berusting: 'Ik heb een heel grote erelijst'."

Dat valt niet altijd mee, zegt Kemkers. Want in het onderhouden van kampioenen zit net zoveel werk als in het maken van kampioenen.

"Mij wordt wel eens gevraagd of wij gesprekken hebben over doelstellingen. Leuk, zo'n gesprek met Sven en Ireen. Wat gaan we dit jaar eens proberen te halen? Ik kan niet aankomen met: 'Laten we proberen een medaille te winnen op het WK allround'. Dat werkt niet. We snappen heel goed dat we over alles wat geen goud is, ontevreden moeten zijn. Dat is nu eenmaal de positie waarin zij zichzelf hebben gebracht en waar wij als team dagelijks mee moeten omgaan. Dat is geen straf, want we hebben dit zelf gecreëerd. En dat komt dan wel weer door die erelijstjes."

Pas na zijn carrière pakt Kemkers de lijstjes erbij, als hij bij zijn gezin op de bank zit. Maar als zondagavond in het Vikingskipet, de olympische arena van 1994, Sven Kramer de schaatslegendes Clas Thunberg uit Finland en Oscar Mathisen uit Noorwegen passeert op de allroundranglijst aller tijden, zal hij er toch van genieten. Hij wil niet leven in het verleden, maar het heden op waarde schatten kan hij inmiddels wel.

"Ik heb het moeten leren van de directie van sponsor TVM. Ik kan me toernooien herinneren dat er groot succes was en dat deze meneer rondjes om het hotel liep met degene die had verloren. Dat feest, dat kon me wat. Daar kreeg ik van de sponsor wel eens opmerkingen over, allemaal uit goede zorg. Zo van: 'Gerard, wel genieten hè!'"

"Ik wandel nu wat meer mee naar het feestgedruis, die les heb ik geleerd. Gelukkig, want als je het succes wat meer tot je laat komen, voegt dat weer een pot energie toe aan je functioneren in de weken en maanden daarna. Dat is in mijn belang, en dus uiteindelijk ook in het belang van de ploeg."

Zijn schaatsers hebben, ouder en wijzer, die les ook geleerd. "Ik denk wel dat Sven en Ireen genieten van hun succes. Het is ook te mooi om het niet te doen. We zorgen dat we het team bij elkaar hebben, met de sponsor, en dan trekken we een flesje champagne open. Maandag gaat de knop weer om. Topsporters zijn toch veelvraten. Het gaat niet om het vullen van statistische lijstjes, maar winnen blijft fantastisch."

Ivan Skobrev vindt het WK 'gezellig'
Terwijl de Nederlandse schaatsfans op de tribune van het Vikingskipet de aanstaande historische coup van Sven Kramer bespreken, dolt Ivan Skobrev wat met zijn Italiaanse concurrenten. De wereldkampioen van 2011 heeft geen enkele intentie zijn erelijst in het allroundschaatsen langer te maken. "Geschiedenis schrijven? Dat doe ik volgend jaar wel."

Ja, hij weet dat er schande wordt gesproken van zijn lakse houding en matige prestaties dit jaar. "Sommige mensen worden nerveus. Ik niet. Ik weet wat ik aan het doen ben. Voor mij en mijn landgenoten is Sotsji het enige dat telt. In maart al een beetje, als de WK afstanden er zijn, en in 2014 tijdens de Spelen helemaal. Waarom zou ik me vermoeien met allrounden als daar geen olympische medailles mee zijn te verdienen?"

Skobrev is de enige die zich op de winnaarslijst van de WK tussen vijf keer Sven Kramer heeft gewurmd. Al was dat ook doordat Kramer in 2011 niet meedeed. De Rus lijkt niet van plan de Nederlander van zijn zesde zege af te houden. Waarom hij wel in Hamar is? "Omdat ik het leuk vind om te schaatsen. En het is gezellig, iedereen is er."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden