Het gaat in Twente steeds beter met de middelste bonte specht

De middelste bonte specht doet het al jaren goed in Nederland en die trend zet door, ook in Twente. Sinds 2004 houden tientallen waarnemers daar de stand van de soort bij. Inmiddels zijn er 242 paartjes geteld. Dat is een nieuw record, meldt Sovon Vogelonderzoek Nederland op de website natuurbericht.nl.

De fraaie specht, die qua grootte tussen de grote en kleine bonte specht in zit, is gek op oud eikenbos en dat is er volop in Twente. Omdat de Nederlandse bossen steeds ouder worden, is de toename van het aantal middelste bonte spechten voorspelbaar. Sovon constateerde drie jaar geleden al dat de middelste bonte specht snel oprukt in Nederland. Wat nu opvalt is dat de soort nu ook in vochtige percelen berkenbos langs de rand van heidevelden voorkomt.

Ten opzichte van vorig jaar nam het aantal territoria in Twente met 17 toe. Tientallen tellers zochten systematisch de bossen af en gaven hun tellingen door aan Sovon. Op zonnige dagen in maart vonden ze de ene na de andere middelste bonte specht.

De hoogste dichtheden werden dit voorjaar geteld in onder andere de bossen van Losser, Singraven, Almelo en Hengelo. Op landgoed Egheria bij Hooge Lutte werd zelfs een gemiddelde van 12 paren (territoria) per vierkante kilometer gemeld. In het vroege voorjaar laten de spechten met hun opvallende rode kruin en lichtroze buik zich veelvuldig horen bij het afbakenen van hun territorium. Vooral de nasale roep, die wel wat weg heeft van die van de gaai, is kenmerkend.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden